Site coolinaria.ro

Activitati utile in bucatarie


Activitati utile in bucatarie Pentru a usura amestecarea ingredientelor in recipientele special destinate acestei operatiuni este intotdeauna recomandat sa plasam un prosop impaturit sau o bucata moale de bumbac impaturita sub bolul pentru mixat, pentru o aderenta mai mare si un grad de curatenie crescut.

Mierea de albine se va curata mai usor de pe ustensile daca le ungem in prealabil cu putin ulei de masline, iar la curatarea recipientelor nici macar nu este necesar detergentul de vase ci doar apa fierbinte.

Daca apelam uneori la lumanari sau candele pentru luminat, este intotdeauna recomandat sa plasam aceste lumanari intr-un recipient mai inalt umplut pe jumatate cu apa, atat din motive de siguranta cat si pentru a indeparta mai simplu ceara rezultata din ardere.

Gospodinelor carora le place sa isi infrumuseteze bucataria cu flori naturale asezate estetic intr-o vaza cu apa, le va fi de folos sa afle ca acestea raman mai multa vreme proaspete daca dizolvam in apa din vaza un drajeu pe zi din gama de vitamine complex B. In paralel, si florile trebuie taiate cate putin la baza, in fiecare zi cand punem cate un drajeu de complex B, pentru a beneficia de aportul de vitamine.

Supa concentrata din carne de pasare sau carne de alt tip ori din legume poate fi pastrata pe mai tarziu prin racire la temperatura camerei si apoi congelare in cubulete ceva mai mari decat cele folosite pentru congelarea apei. Astfel se pot prepara mese delicioasa mai tarziu fara a mai fi nevoiti sa avem de furca cu grasimile animale sau vegetale ramase de la prepararea carnii sau a supei concentrate de legume.

Rosiile, caisele sau alte alimente care trebuie curatate de coaja pentru gatit se aranjeaza mai rapid, mai curat si mai bine daca le plasam timp de 4-5 minute in apa fierbinte. Si gustul lor va fi potentat prin acest procedeu care produce mai mult suc.

Zarzavaturile verzi si legumele proaspete isi pot pastra o culoare placuta si naturala la prepararea lor daca adaugam un varf de lingurita de curcuma in uleiul pentru gatit.

Jumatatile de lamaie care au fost deja folosite la gatit nu trebuie aruncate deoarece vor fi utile la curatarea recipientelor dupa folosirea lor. Se freaca astfel cate o jumatate de lamaie de o tigaie sau oala plina de grasimi si apoi se poate da la jet de apa calda atunci cand nu mai avem detergent de vase sau cand materialul special nu permite utilizarea unui detergent de vase.

Spanacul si salata verde se pot pastra mai bine la congelator daca le oparim timp de 2 minute in apa fiarta si apoi le punem imediat sub jet de apa rece. Astfel se pot pune la congelator, dupa ce s-a indepartat excesul de apa chiar si timp de 10 zile.

Cuptorul cu microunde se curata mai usor daca lasam in prealabil la fiert aici o farfurie adanca pe jumatate cu apa, care va aburi peretii cuptorului cu microunde, astfel putand sa indepartam grasimile si petele doar apeland la o tesatura moale si uscata de bumbac. Dupa aceea bineinteles se poate curata cuptorul ca de obicei, cu buretele umed si apa calduta cu ceva detergent.

Florile trecute, ierburile si frunzele de plante din bucatarie nu trebuie neaparat aruncate ci se pot usca bine intre straturi succesive de hartie, urmand ca mai tarziu sa se creeze cu acestea modele frumoase si diverse de lucrari artizanale numai bune de infrumusetat bucataria sau alte camere.

Oalele si cratitele arse prea tare pot fi curatate mai usor daca se lasa in prealabil la inmuiat timp de 1 ora si mai bine intr-o solutie de amoniac de sodiu si apa calduta. Dupa aceasta se pot freca suplimentar cu un amestec de zeama de lamaie si sare mare de bucatarie si abia apoi se poate apela la detergentul de vase.

Geamurile si oglinzile se pot faca ca noi daca le curatam alternativ cu bucati de ziare inmuiate in apa sau alcool medicinal si apoi cu bucati uscate de ziare.

Senzatia de ochi plansi de la curatatul cepei poate fi prevenita si prin purtarea unei perechi de ochelari de scafandru care protejeaza simtitor ochii de agresiunea cepei iuti.

Autor:  Lucia Mihailescu