Site coolinaria.ro

Cele mai faimoase scoli culinare din lume


Cele mai faimoase scoli culinare din lume Un clasament al celor mai faimoase si cautate scoli culinare din intreaga lume este usor de facut in zilele noastre gratie turismului cultural si economic care se practica la cote ridicate pe toate continentele.

In acest top al scolilor culinare de renume, francezii continua sa conduca, dar suprematia lor este amenintata de bucataria italiana si cea chinezeasca, care castiga tot mai multi adepti pe zi ce trece.


1. Bucataria frantuzeasca s-a cristalizat in timp ca o traditie culinara de exceptie si inventiva, iar in prezent multe meniuri ale restaurantelor de top din toata lumea includ o gama variata de mancaruri specifice acestei scoli ulinare.

2. Bucataria italiana, desi se poate spune ca este mai veche decat cea franceza, nu a atras atat de multi adepti de-a lungul timpului deoarece este caracterizata prin simplitate si ingrediente sanatoase, dar nu si prin sofisticare. In prezent insa multe persoane prefera bucataria italiana tocmai pentru ca pare sa ofere alternative mai sanatoase la meniurile obisnuite.

3. Bucataria chinezeasca a fost relativ necunoscuta pana de curand cand a reusit sa se impuna in intreaga lume, gratie unui proces masiv de imigrare, si a ajuns in prezent sa fie parte din dieta obisnuita a aproape o treime din totalul populatiei globului pamantesc. Ceea ce atrage foarte mult oamenii catre arta culinara chinezeasca este faptul ca alimentele sunt special preparate pentru a fi ingerate in cantitati mici si mancarea este in general delicioasa si plina de nutrimente sanatoase.

4. Bucataria indiana a ajuns in prezent sa fie considerata drept una dintre cele mai sofisticate scoli culinare din lume si se extinde tot mai mult si datorita faptului ca promoveaza o alimentatie preponderent vegetariana, potentata de condimente diverse, care dau un gust delicios oricarui fel de mancare. Exista insa un minus al acestei traditii si este vorba despre obiceiul de a se prepara mancare prea picanta pentru a putea satisface gustul unei categorii mai mari de populatie.

5. Bucataria tailandeza se aseamana mult cu bucataria indiana, dar nu este la fel de picanta, aici preferandu-se in general condimente cat mai proaspete si imbinandu-se fericit o gama variata de arome si senzatii gustative. Din pacate insa bucataria tailandeza nu a reusit sa se impuna atat de decisiv pe plan mondial desi este recunoscuta ca una dintre cele mai competitive scoli culinare din intreaga lume.

6. Bucataria mexicana este cu adevarat exotica, imbinand multe traditii culinare de provenienta spaniola, azteca si mayasa si oferind feluri de mancare gustoase si surprinzatoare prin combinatiile inspirate de arome si gusturi aproape opuse.

7. Bucataria spaniola ar putea fi preferata multor europeni gratie meniurilor sale echilibrate, care imbina armonios carnea, pestele si legumele, dar are un pacat major, aici folosindu-se de multe ori cantitati prea mari de uleiuri vegetale sau grasimi diverse, nu intotdeauna sanatoase pentru cei mai multi dintre noi.

8. Bucataria japoneza incepe sa castige mai mult teren pe plan mondial in ultima vreme, de cand a inceput sa fie promovata mai larg in intreaga lume. Accentul pus pe ingredientele sanatoase precum si gustul placut al mancarurilor preparate in stil japonez ar putea sa propulseze aceasta scoala culinara intre primele trei locuri.

9. Bucataria greceasca ar fi putut sa castige mult teren si sa intreaca in faima bucataria italiana, dar desele schimbari in plan politic si cultural din istoria relativ recenta a Greciei au condus la interferent puternice cu alte scoli culinare din tarile vecine, pierzandu-se astfel o traditie culinara indelungata si de succes.

10. Bucataria romaneasca este mai putin cunoscuta pe plan mondial, dar prezinta o varietate atat de mare a felurilor de mancare specifice precum si o atentie speciala acordata detaliilor incat merita sa fie trecuta intr-un top al celor mai puternice scoli culinare din intreaga lume. Din pacate, si romanii au un mare pacat, ei facand de multe ori excese de sare, zahar si grasimi la prepararea retetelor culinare nationale.

Autor:  Lucia Mihailescu