Site coolinaria.ro

Sarea, esentiala pentru noi


Sarea, esentiala pentru noi Sarea este indispensabila vietii oamenilor si animalelor, participind la formarea unor sucuri digestive. Sarea de bucatarie se utilizeaza în industria lacurilor si vopselelor, sapunurilor, colorantilor, pielariei textila, grasimilor, uleiurilor, tutunului, hârtiei, maselor plastice în procesele de oxidare cloruranta, în medicina etc. Sarea a fost folosita la început numai în alimentatie si ulterior la conservarea pestelui si a carnii.

Tipuri de sare:
Sarea alba: în care predomina cristalele albe transparente.
Sare vânata: cu cristale mici cu depuneri de anhidrit, praf argilos fin.
Sare vargata: un amestec de sare alba si sare vânata cu caracteristici comune.

Sarea este primul drog care creaza dependenta. Multi oameni nu pot, pur si simplu, sa manânce nesarat. Obisnuinta papilelor gustative cu clorura de sodiu este atât de mare, încât restrictionarea acesteia poate deveni o problema pentru multi dintre noi. Pe termen lung, consumul ridicat de sare creste riscul de hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, supraponderalitate, obezitate. Insa, detine si un mineral strict necesar pentru sanatatea noastra, iar acesta este iodul.
Surse de sarea
O sursa imensa de sare o constituie apa oceanelor si a marilor în a caror apa se dizolva multa sare. În unele tari, mai ales în regiunile calde, oamenii extrag sarea din apa marii. Apa marii contine în medie de 35g de sare la litru. Aceasta sare este adusa de catre fluvii, ale caror ape, desi dulci, contin infime cantitati de sare. Obtinerea sarii din apele marilor s-a facut în saline marine, în care apele sarate sunt dirijate prin canale în spatii mari de evaporare naturala, unde sub actiunea caldurii solare are loc cristalizarea si depunerea sarii care se scoate manual sau mecanizat, si apoi este transportata la locurile de utilizare.

A doua sursa de sare o constituie zacamintele solide de sare , care sunt si ele foarte raspândite pe glob. Conform teoriei pragurilor sau barierelor , cu milioane de ani în urma când bazinele marilor si oceanelor au început sa-si restrânga suprafata si au început sa apara noi uscaturi continentale, s-au format si unele golfuri si mari cu apa sarata care erau despartite de restul apelor prin bariere de uscat.

A treia sursa: lacurile sarate, spre exemplu Marele Lac Sarat din Statele Unite. Uneori apa dispare aproape complet lasând locul unor întinderii desertice sarate numite sebka precul cea din Sahara Moarta, situata în mijlocul desertului, Indeea, cea mai sarata din lume. Un exemplu de lac sarat de la noi din tara este lacul Techirghiol, care detine saruri in cantitate mai mare decât în apa Marii Negre. Este asa de sarata încât nici un peste nu poate trai aici.

Autor:  Raluca Rusu