Site coolinaria.ro

Cum atingem greutatea corporala optima?


Cum atingem greutatea corporala optima? Se cunosc riscurile pentru sanatate generate de surplusul de greutate si nu putine sunt persoanele care au optat in mod repetat pentru o cura de slabit cu sanse mai mici sau mai mari de reusita. De multe ori insa aceste diete de slabire nu reusesc sa dea rezultatele mult visate, in parte deoarece nu se respecta intocmai planul alimentar ales si in parte deoarece nu se cunosc in amanunt efectele negative asupra cresterii in greutate a multor dintre produsele alimentare considerate ca sigure pentru consum.

Pentru a avea cu adevarat succes, dintr-o dieta de slabire nu trebuie sa eliminam doar carnea grasa si alte produse bogate in grasimi saturate, dar e nevoie sa reducem la minimum toate alimentele care contin grasimi de orice fel, inclusiv margarina, uleiul vegetal, branzeturile nedegresate si cam toata gama de produse de bacanie si patiserie cu continut ridicat de zahar si grasime. Desi prima impresie ne spune ca astfel am risca sa suferim de foame nu este adevarat deoarece ne raman multe alternative bune, precum legumele, cerealele si fructele, care pot fiecare sa constituie baza unor mese gustoase si usoare, daca stim si cum sa le preparam.

Suplimentar, este bine sa se tina la modul foarte serios si un jurnal alimentar cu detalii amanuntite atat asupra preparatelor de la fiecare masa principala cat si asupra ingredientelor de la gustarile dintre mese. Avand astfel o imagine exacta a intregii diversitati alimentare consumata de-a lungul unei saptamani se pot face comparatii utile pentru a se reduce aportul de anumite alimente sau a se creste chiar portiile acolo unde situatia arata clar ca nu s-ar putea inregistra cresteri in greutate de nici un fel. Jurnalul alimentar este cu atat mai util pentru persoanele supraponderale care nu au acces la un nutritionist profesionist si nici nu sunt intru totul satisfacute de eventualele sfaturi ale medicului la care apeleaza pentru ajutor.

Ca masuri utile pentru scaderea in greutate si atingerea pragului optim se pot avea in vedere si urmatoarele recomandari:
- Niciodata nu incercati sa pierdeti prea multe kilograme in foarte scurta vreme. Desi este posibil sa se intample acest lucru, sansele de a recastiga kilogramele pierdute sunt mari deoarece nu veti reusi prin dieta de soc adoptata sa va creati si o disciplina alimentara pe termen lung. Limitati-va deci la obiective care tintesc pierderea saptamanala a macar 1-2 kilograme si incercati sa va tineti de dieta adoptata, mai ales daca vedeti ca aceasta da rezultate mici, dar si sigure.
- Orice dieta ati alege, daca stiti ca nu veti reusi sa va abtineti uneori si de la excese in plan alimentar atunci nu optati sub nici o forma pentru o dieta fada, cu preparate lipsite de gust si culoare, care sa va creeze un stres suplimentar.
- Nu reduceti cumva numarul meselor zilnice incercand sa mancati doar de doua ori pe zi sau chiar o data pe zi. Serviti si pana la 5 mese pe zi, dar reduceti portiile la minimum pentru ca astfel nu veti castiga in greutate, iar organismul va incepe in scurta vreme sa arda grasimile intr-un ritm mai alert.
- Nu descurajati daca observati ca uneori puneti kilogramele pierdute la loc. Important este ca ati reusit sa va demonstrati ca puteti slabi simtitor daca adoptati o dieta serioasa si constanta. Plecand de la acest lucru puteti sa o luati de la capat de fiecare data cand pierdeti putin teren, cu mai multa atentie insa la excesele viitoare.
- Nu renuntati definitiv la mesele de carne, daca va face placere sa consumati acest aliment insa eliminati mai intai toata grasimea si nu serviti mai mult de 2 astfel de mese saptamanal, de preferat cu un interval de trei zile intre ele.
- Acordati atentie marita si aportului de lapte si branzeturi din alimentatie, consumand cu moderatie doar lapte degresat si branzeturi usoare. Preferati mereu iaurturile degresate, daca va plac foarte mult lactatele, pentru ca iaurtul contine putine calorii si poate fi consumat in cantitati crescute fara urmari asupra cresterii in greutate.
- De fiecare data cand simtiti o crestere a apetitului alimentar, nu va lasati la voia intamplarii ci mariti aportul de cereale integrale si legume din dieta astfel incat sa va potoliti si pofta de mancare fara a castiga in greutate.
- La micul dejun si la gustarile dintre mese intindeti straturi subtiri de margarina sau unt pe paine si alegeti mereu painea integrala in locul painii albe.
- Nu uitati nici de consumul de apa si lichide in mod constant de-a lungul intregii zile, iar pentru a resimti senzatia de sete mai intens faceti si miscare fizica mai multa, in aer liber, in special dimineata. Seara preferati plimbarile pe jos si alergarile usoare, de scurta durata, dar fara a face excese.
- Nu in ultimul rand, pentru a potoli senzatia de foame dintre mese, apelati mai des si la ceaiuri de plante care inhiba usor apetitul alimentar, precum ceaiul de papadie, ceaiul de galbenele, sau ceaiul de soc. Nu le preparati prea concentrate, dar nici nu va temeti de eventuale efecte secundare deoarece toate aceste plante sunt utile nu doar pentru planul dvs. alimentar, dar si pentru alte probleme de sanatate care insotesc conditia surplusului de greutate.

Autor:  Lucia Mihailescu