Site coolinaria.ro

Flori comestibile si tehnici de gatit


Flori comestibile si tehnici de gatit O practica culinara mai putin obisnuita este aceea a utilizarii unor anumite specii de flori ca ingredient culinar sau drept garnitura la mesele principale. Multe flori sunt insa fie otravitoare, fie greu de digerat sau cu un gust oribil si de aceea trebuie mai intai de orice sa se creeze o lista cu florile recomandate pentru consum si abia apoi sa se experimenteze cu incetul rolul lor ca ingredient la anumite preparate culinare.

La fel ca si zarzavaturile, florile trebuie spalate sub jet de apa rece mai inainte de a fi folosite la gatit si apoi unele specii trebuie eventual si curatate de unele parti ale lor care nu sunt indicate pentru consum. Suplimentar, este bine sa se obtina si informatii exacte asupra momentului cel mai propice din anul calendaristic cand se pot recolta florile pentru beneficii maxime.

La gatit, unele flori pot constitui o garnitura de zile mari fie simplu, fie sub forma de salate de flori. Violetele si panselutele sunt recomandate atat la prepararea de salate cat si ca garnitura, iar florile de hibiscus si cele de nalba dau o savoare speciala meselor festive. Nu doar aperitivele sau garniturile pot contine si flori ca ingrediente, dar si coctailurile, sucurile sau lichiorurile merita preparate prin adaugarea de parti ale florilor sau chiar si flori intregi intr-un mod asemanator in care se foloseste, de exemplu, menta in acest scop.

Exista retete culinare unde se recomanda si prajirea anumitor specii de flori, obtinandu-se astfel gusturi si arome deosebite, care atrag gurmanzii din intreaga lume. Cele mai multe astfel de flori provin de la o varietate de legume printre care se numara si dovleceii, broccoli sau bamele. Sigur ca rezultate mai bune se obtin in combinatie cu carne si/sau legume adaugate si acestea ca ingrediente ale retetei culinare. Lalelele pot fi si umplute cu diferite creme si alte amestecuri, capatand prin coacere o aroma foarte asemanatoare aceleia de mazare.

Alte flori nu se preteaza prea bine nici la prajit si nici in salate, dar pot fi utilizate cu succes la prepararea de gemuri si dulceturi, aici predominand florile cu parfumuri dulci precum trandafirii, violetele sau iasomia. Acolo unde treaba nu va merge bine din acest punct de vedere se pot prepara alternativ si vinuri de casa placut parfumate, cele mai cautate fiind vinul de papadie, de musetel sau cel de iasomie. Atentie marita trebuie totusi acordata la locurile de unde se recolteaza florile precum si la gradul lor de prospetime.

Unii bucatari, indragostiti de flori, aleg chiar sa isi pregateasca si cuburile de gheata cu petale de trandafiri sau de iasomie, iar altii nu uita sa adauge si ceva flori de lavanda atunci cand isi prepara inghetata. Cu toate acestea, cei mai experimentati dintre ei stiu si faptul ca florile nu vor constitui niciodata ingredientul principal al unui fel de mancare si de aceea manifesta moderatie in utilizarea florilor la gatit, fiind totusi de preferat sa se adauga doar cantitati mici, la fel ca in cazul condimentelor, si nu sa se faca abuz pentru ca oricum parfumul florilor este mult prea puternic ca sa se foloseasca doze prea mari.

Doritorii care sunt atrasi de mirajul florilor comestibile nu trebuie sa se grabeasca sa prepare in cel mai scurt timp o reteta culinara ci e bine sa obtina mai intai de toate informatie cat mai completa pe acest subiect si sa nu uite faptul ca multe specii de flori contin si pesticide si, de asemenea, ca exista persoane care dezvolta alergii puternice de la flori si ca ei trebuie preveniti de fiecare data cand se serveste si un fel de mancare avand ca ingredient si florile comestibile. In rest, multa sansa la prepararea retetelor favorite si Pofta Buna!

Autor:  Lucia Mihailescu