Site coolinaria.ro

Maslinele si proprietatile lor curative


Maslinele si proprietatile lor curative Se crede despre masline ca ar proveni din zona muntilor Caucaz, de unde mai apoi s-au raspandit in toata aria Marii Mediterane, ajungand in prezent sa fie cultivate pe o scara foarte larga in intreaga lume. In ce priveste productia mondiala de masline, se face intotdeauna diferenta intre maslinele cultivate pentru obtinerea uleiului vegetal si cele destinate servirii la masa sau ornarii preparatelor culinare.

Maslinele cultivate pentru obtinerea uleiului vegetal nu trebuie introduse la masa deoarece contin mai multe lipide decat celelalte, sunt si mai mici ca dimensiuni si nu vor oferi aceleasi beneficii nutritive precum suratele lor mai mari, destinate consumului la masa. Uleiul de masline este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri vegetale si, fapt foarte imbucurator, nu necesita tehnologii complicate de rafinare ci poate fi obtinut simplu, prin presare la rece.

In intreaga lume, acolo unde se cultiva maslinele pentru consum, recoltarea lor nu se face decat atunci cand fructele au ajuns la anumite standarde de coacere, avand deci in compozitia lor toate nutrimentele utile care le fac atat de sanatoase pentru consumul lor chiar si zilnic. Cele mai cunoscute sortimente de masline de acest fel sunt maslinele negre, maslinele verzi, maslinele grecesti, maslinele siciliene, maslinele Gaeta si maslinele Cerignola.

Ca ingredient culinar sau pentru ornare maslinele se folosesc intr-o mare varietate de aperitive, sosuri si salate sau chiar la prepararea de feluri principale, unde vor condimenta placut mancarea. Din punct de vedere al beneficiilor pentru sanatate, toate sortimentele de masline sunt bogate in proteine, lipide si carbohidrati si, suplimentar, contin o gama foarte variata de minerale precum calciul, fierul, zincul, magneziul, cuprul, potasiul sau fosforul. Dintre vitaminele prezente in maslinele pentru consum amintim pe cele din gama complex B, pro-vitamina A si vitaminele E si K.

Maslinele contin si antioxidanti foarte sanatosi precum luteina si polifenoli diversi si sunt incarcate cu acizi grasi plini de grasimi sanatoase, mononesaturate. Maslinele au un rol bun in prevenirea si ameliorarea unor afectiuni severe precum cele ale ochilor, incetinirea semnelor inaintarii in varsta, stimularea sistemelor imunitare slabite de boala, afectiuni cardiace si ale sistemului circulator si chiar blocarea cresterii celulelor cancerigene. Pentru fumatori, consumul zilnic de masline este obligatoriu deoarece ajuta simtitor la prevenirea degradarii plamanilor, iar pentru persoanele care au probleme cu regenerarea tesuturilor distruse, de asemenea consumul de masline va stimula si aceasta activitate din organism.

Pentru persoanele care aleg o dieta de intretinere si regenerare a pielii, maslinele vor face minuni intarind atat dantura cat si oasele si facand tenul si pielea mai elastice si mai sanatoase. Ceea ce trebuie stiut in aceste situatii este faptul ca, de multe ori, se evita consumul zilnic de masline doar pentru ca gustul lor nu este mereu pe placul consumatorilor, dar daca se alterneaza la masa diverse sortimente de masline existente pe piata, este greu de crezut ca nu va fi identificat repede si acel sortiment intru totul pe gustul fiecarui consumator. Oferta din acest punct de vedere este bogata si nu trebuie decat sa se incerce pe rand fiecare sortiment pentru a se ajunge la cel preferat pe viitor.

Medicii au recomandat dintotdeauna consumul de masline la mesele zilnice si continua sa o faca si in prezent, acestea fiind foarte utile pentru intarirea vaselor de sange si putand ameliora si multe afectiuni specifice mai ales inaintarii in varsta sau degradarii unor tesuturi si functii ale organismului. Nu evitati deci si aportul regulat de masline din dieta dumneavoastra pentru o viata mai lunga si o sanatate mai buna.

Autor:  Lucia Mihailescu