Site coolinaria.ro

Siguranta alimentelor in anotimpul calduros


Siguranta alimentelor in anotimpul calduros Se apropie cu pasi repezi anotimpul calduros, iar acest lucru inseamna din punct de vedere alimentar ca trebuie sa ne marim atentia atat in ce priveste produsele achizitionate de pe piata cat si in ce priveste propriile noastre preparate de casa si modul in care alegem sa le depozitam pe acestea. Vara este cu siguranta anotimpul in care intoxicatiile alimentare diverse si alte afectiuni cu substrat alimentar sunt cele mai frecvente si de aceea merita sa revedem masurile de siguranta alimentara care trebuie luate in aceasta perioada a anului.

Alimentele cele mai expuse modificarilor chimice si alterarii lor accentuate sunt in general cele preparate in aer liber sau care sunt menite sa fie consumate la picnicurile si gratarele de familie sau cu prietenii. Din acest motiv este esential sa respectam cu strictete regulile de igiena alimentara atat pe durata prepararii gratarelor cat si la servirea mesei. Desi in prezent procentul persoanelor care continua sa consume preparate impropriu gatite la gratarele in aer liber este intr-o relativa scadere, totusi nu se poate spune ca marele public si-a dezvoltat pe deplin o constiinta alimentara buna care sa ajute la prevenirea eficienta a intoxicatiilor alimentare din sezonul cald.

In special pentru cei mici si pentru adolescenti merita amintite iarasi si iarasi regulile generale de siguranta alimentara deoarece acestia sunt cei care isi pot compromite grav echilibrul sistemului imunitar prin consumul repetat de alimente usor alterate sau preparate de mantuiala. Se poate in cazul lor sa se ajunga chiar si la contractarea unor afectiuni cronice doar pentru simplul motiv ca ei aleg sa isi prepare singuri legumele sau carnea la gratar ori pentru ca refuza sa inlature resturile carbonizate ale alimentelor gatite in aer liber.

Din lista preparatelor tip gratar cu risc mare de alterare in conditii de gatire si depozitare improprii putem aminti hamburgerii, carnea de vita, pestele proaspat, scoicile si fructele de mare, laptele nefiert sau nepasteurizat, salatele, ouale crude si cam toata gama de mezeluri si branzeturi. Acestea se altereaza in scurta vreme daca sunt lasate la caldura soarelui si isi modifica proprietatile chimice devenind de-a dreptul toxice pentru organismul uman. Maioneza si sosurile tip gratar sunt si acestea deosebit de perisabile si trebuie lasat intotdeauna la latitudinea adultilor cu experienta sa prepare si sa serveasca mesele in aer liber fara nici un pericol de imbolnavire.

In ce priveste alimentele preparate acasa, in anotimpul cald nu e deloc recomandat sa se gateasca pentru mai mult de 2 zile deoarece mancarea se altereaza mai usor in aceasta perioada chiar daca este pastrata bine la frigider. O atentie marita trebuie acordata si la ingredientele diverse de sezon pe care le cumparam acum, fiind cunoscute sumedenie de cazuri cand producatori sau distribuitori neautorizati comercializeaza oua, lapte, branzeturi, vinuri si zarzavaturi sau legume pentru care nimeni nu poate baga mana in foc ca ar fi si proaspete. Mai rau stau lucrurile atunci cand se cumpara carne si produse din carne de la particulari tot fara autorizatie si se risca imbolnavirea mai multor familii dispuse pe o raza destul de mare in teritoriu.

De ceva vreme au aparut si in Romania servicii de catering si s-a extins si piata serviciilor tip fast-food, multe dintre marile magazine oferind frecvent preparate gata gatite fie la gratar fie altfel. Unele persoane aleg insa sa nu consume asemenea produse pe loc ci doresc sa le duca acasa unde cred ei ca le vor savura mai bine sau doar doresc sa faca o surpriza placuta celor dragi. Din pacate, in sezonul cald o asemenea idee este destul de neinspirata intrucat preparate altfel bine gatite in incinta magazinului se pot foarte usor altera in caldura de afara si din mijloacele de transport asa ca mai bine este sa se mearga in grup la magazin decat sa se riste imbolnavirea.

Tot vara trebuie dublate si masurile de igiena personala, dar si cele specifice curateniei din bucatarie deoarece acum caldura face ravagii, iar agentii patogeni sunt si mai multi si se pot raspandi si cu o mai mare usurinta. Trebuie deci sa se spele acum mai des nu doar mainile, dar si intregul corp si, in egala masura, sa se faca o curatenie mai minutioasa in bucatarie, mai ales in spatiile unde se prepara mancarea. Si aici trebuie oferita o atentie speciala marinatelor, sosurilor si maionezelor, care ar fi de preferat sa se gateasca mai rar si cu mai multa grija decat de obicei. Fierberea corecta a tuturor produselor alimentare sau prepararea lor la cuptor pot fi acum o garantie suplimentara pentru sanatatea noastra. In sfarsit, masurile eficiente de dezinsectie si igienizare profesionala a spatiului de locuit precum si cele menite sa inlature mucegaiul din colturile mai greu accesibile vor avea un cuvant greu de spus in ce priveste siguranta alimentara. In gospodariile unde exista si caini sau pisici de companie, este bine sa li se restrictioneze mereu accesul acestora mai ales in bucatarie, dar si in locurile unde se serveste masa deoarece pericolul de contaminare este suficient de mare incat sa justifice un asemenea mic sacrificiu din partea animalelor noastre favorite.

Autor:  Lucia Mihailescu