Site coolinaria.ro

Alimentatie bogata in fibre pentru copii


Alimentatie bogata in fibre pentru copii Fibrele alimentare nesolubile trebuie sa faca parte din alimentatia celor mici, la fel ca si fibrele alimentare solubile. Ele se gasesc in marea lor majoritate in legume, fructe si zarzavaturi, dar pot fi intalnite si in seminte sau in cerealele integrale. In alimentele de origine animala nu s-a demonstrat pana in prezent ca ar exista fibre alimentare.

De la o varsta frageda, copiilor trebuie sa li se ofere si alimente bogate in fibre alimentare pentru a fi astfel stimulata activitatea sistemului digestiv si a se evita orice complicatie de tipul constipatiei, a diareei sau alte afectiuni ale sistemului digestiv. Nu trebuie facut exces insa, dar este permisa marirea aportului de fibre alimentare atunci cand apare constipatia.

Dintre alimentele bogate in fibre alimentare putem aminti in primul rand cerealele integrale pentru micul dejun, painea integrala si painea neagra, orezul brun, fulgii de ovaz pentru copii, mazarea proaspata si la conserva, fasolea, nautul, cam toate legumele si, bineinteles, zarzavaturile verzi. Fructele sunt excelente surse de fibre alimentare, dar trebuie oferite diferentiat dupa varsta doar acele fructe care nu vor crea dezechilibre alimentare pentru copil.

Un aport bun de fibre alimentare in dieta copilului va trebui obligatoriu sa fie insotit si de consumul zilnic de apa, ceaiuri, supe si sucuri naturale pe masura. Daca se neglijeaza aportul zilnic de lichide din dieta celui mic, sansele sunt ca fibrele alimentare sa provoace mai degraba rau decat bine organismului in dezvoltare a copilului.

Intrucat alimentele care contin fibre alimentare nesolubile sunt mai dificil de mestecat si ingerat decat alimentele moi, trebuie acordata o atentie speciala si la modul in care se gatesc aceste alimente, fiind de evitat mai ales la copiii sub varsta de 5 ani produsele crude precum morcovii, popcornul, nucile, alunele si chiar merele, daca nu sunt taiate in felii mai mici. De asemenea nu trebuie sa li se ofere copiilor fructe cu seminte sau cu samburi deoarece riscul de accidente este si in acest caz mult prea mare.

Autor:  Lucia Mihailescu