Site coolinaria.ro

Hrisca ar trebui reintrodusa in dieta romanilor


Hrisca ar trebui reintrodusa in dieta romanilor Hrisca este o planta originara din Asia si Europa si a fost cultivata intensiv in special in China inca din secolul al 14-lea fiind privita ca o buna sursa de nutrimente de atunci si pana in zilele noastre. Din secolul al 17-lea hrisca este cultivata deja pe scara larga si in Europa, fiind una dintre plantele putin pretentioase, care se dezvolta foarte bine in conditii de seceta sau la temperaturi mai scazute.

Surprinzator, in zilele noastre hrisca a ajuns sa fie comercializata aproape ca un produs de lux, pretul fainii de hrisca sau a boabelor sale ajungand chiar la 5 dolari americani pe kilogram in Romania. Acest lucru se datoreaza probabil lipsei de interes a responsabililor cu agricultura din tara noastra, care au neglijat sa incurajeze cultivarea acestei plante foarte bogate in nutrimente si in Romania. Desi seamana cu cerealele, hrisca face parte dintr-o alta familie de plante si de aceea poate fi folosita cu succes si de persoanele care au intoleranta la substantele din grau sau alte cereale.

Boabele de hrisca pot fi procesate intr-un mod asemanator boabelor de grau, putandu-se astfel obtine faina integrala sau rafinata ori putandu-se opta si pentru introducerea boabelor de hrisca direct in alimente, ca ingredient. Hrisca este bogata in acizi grasi omega-3, potasiu, vitamine din gama complex B, fosfor, amino-acizi si alte minerale si are proprietati nutritionale superioare graului, fiind de aceea considerata uneori ca un fel de regina a plantelor cu boabe.

Hrisca poate fi comercializata atat sub forma de boabe prajite cat si crude, in unele locuri boabele crude fiind numite "Kasha" si avand un gust placut si bine definit. Boabele prajite sunt asemanatoare prin gust cu nucile si au o aroma mai puternica. Exista si varietati de hrisca diferite prin culoare, cele mai inchise fiind si boabele cu mai multe nutrimente. Pe durata depozitarii, la fel ca si in cazul cerealelor, hrisca trebuie ferita de umezeala si de asemenea de locurile strabatute de curenti de aer.

Hrisca, fie sub forma de faina fie sub forma de boabe rezista destul de mult in timp, daca este depozitata corespunzator, de preferat fiind sa se tina faina la frigider sau in containere inchise etans, de dimensiuni variate. Hrisca nu se impaca deloc bine cu oxigenul si poate rancezi daca nu este bine depozitata.

In Romania se cultiva hrisca pe suprafete reduse atat de catre fermierii mici cat si de catre marile ferme agricole, dar nu exista in mod evident un interes marcat al autoritatii pentru promovarea pe scara larga a acestui produs alimentar deopotriva gustos si bogat in nutrimente esentiale. Pe viitor nu se anunta nimic nou din acest punct de vedere deci este de asteptat ca persoanele care vor dori sa consume din cand in cand si putina hrisca sa apeleze tot la produse de import ca si pana acum.

foto Wikipedia

Autor:  Lucia Mihailescu