Site coolinaria.ro

Gustarea de la birou: deliciu sau pericol pentru sanatate?


Gustarea de la birou: deliciu sau pericol pentru sanatate? Pentru o sănătate de fier sunt două sfaturi pe care nutriţioniștii le oferă cu precădere: o alimentaţie echilibrată și mișcare zilnică, cel puţin 30 de minute. Dacă mișcarea fizică este mai tot timpul o activitate pe care o adăugăm pe “to do list” fără prea multe șanse de a o bifa la sfârșitul unei luni, alimentaţia merită mai multă atenţie.

Dar cât de atenţi putem fi la ceea ce mâncăm atunci când stăm la birou, peste 8 ore pe zi, în condiţii de stres?

Alimentaţie și stresul
Nutriţioniștii recomandă consumul a trei mese principale pe zi și a două gustări sănătoase. Dar atunci când ne gândim la ce vom mânca ziua următoare nu luăm în considerare sfatul nutriţioniștilor, ci programul încărcat de la birou, termenele limită și alte elemente care se dovedesc a fi foarte stresante pentru organismul nostru. Stresul este un factor tot mai prezent în viaţa de zi cu zi şi mai mult decât atât, statisticile arată că una din cinci persoane suferă de afecţiuni cauzate de acest factor. În timp stresul asociat cu o alimentaţie nefavorabilă și cu alţi factori favorizează apariţia ulcerului, a diabetului, a hipertensiunii arteriale, acumularea kilogramelor nedorite și nu numai.

De cele mai multe ori, în punctul maxim al nivelului de stres, se poate manifesta tendinţa de a mânca mai mult și întotdeauna, în astfel de situaţii, recurgem la pachetul de biscuiţi de pe birou sau la covrigeii săraţi cumpăraţi în grabă de dimineaţă.

Aceste produse, cărora le putem adăuga mâncarea de tip fast-food, sunt gustări nesănătoase, încărcate caloric ce ar trebui evitate pentru că aduc organismului foarte puţine beneficii nutriţionale. Mai mult, aceste gustări consumate în momente stresante pot fi si ele direct responsabile de acumularea kilogramelor, cantitatea acestor alimente fiind greu controlabila. „Unele studii știinţifice arată că sub efectul unor hormoni eliberaţi la stres (cortizonul şi leptina), metabolismul bazal poate încetini, iar corpul poate stoca aceste alimente sub formă de depozite adipoase.”a declarat dr. Ciprian Constantin, medic specialist Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice, Clinica Endocrino-Metabolice, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central și membru al Fundaţiei Pentru o Alimentaţie Sănătoasă.

Pachetul de acasă, o soluţie ideală
Dacă tot nu putem trăi într-un mediu lipsit de stres măcar putem înlocui snacks-urile de zi cu zi cu gustări sănătoase care oferă organismului nutrienţii necesari pentru a face faţă unei zile solicitante.

O astfel de gustare ar putea fi sandwichul preparat acasă. “Pot fi folosite 2 felii de pâine integrală ce furnizează organismului fibre si glucide necesare pentru o digestie bună, margarină tartinabilă de calitate pentru conţinutul acesteia bogat în Omega 3 și Omega 6 și piept de curcan pentru proteinele de calitate pe care le conţine.” a adăugat dr. Cirprian Constantin. În funcţie de preferinţe sandwichul poate fi preparat cu pește care este foarte sărac în grăsimi, dar oferă organismului proteine, cu brânză datorită conţinutului mare de calciu sau cu legume care asigură necesarul zilnic de vitamine: roșii, ardei, salată verde.

Alte opţiuni de gustări sănătoase și în același timp delicioase pot fi iaurturile degresate, migdalele, nucile, fisticul sau fructe precum mere, kiwi, ananas care pot fi o importantă sursă de minerale, vitamine și fibre pentru organism.

Autor:  Iosub Alin