Site coolinaria.ro

Abcesul dentar


Abcesul dentar Se poate întâmpla ca, la un moment dat, o bacterie să-şi facă cuib la baza unui dinte şi să genereze acolo o umflătură dureroasă, care este cunoscută sub denumirea de abces dentar, recunoscut uşor pentru durerea pulsatilă de care este însoţit şi starea generală de disconfort pe care o generează.

Dacă dintele este agresat în vreun fel sau are o carie uitată, care avansează în voia cea bună, sau gingia este sensibilă şi lezată, abcesul dentar găseşte un teren propice pentru a se dezvolta şi a-ţi crea neplăceri. Aşa cum aminteam deja, abcesul dentar este provocat de o bacterie, care se poate înmulţi generând o umflătură, plină de puroi şi, cum o „bucurie” nu vine niciodată singură, nu este suficient că doare, dar te mai poţi pricopsi şi cu febră, gingii tumefiate, gust neplăcut, senzaţia că dintele este împins de la locul său, dizolvarea osului maxilarului.

Aşadar, problema este cât se poate de serioasă şi nu trebuie ignorată sub nicio formă, căci e posibil să fie pierdut şi dintele şi să fie distrus şi osul. Primul pas în caz de abces este aplicarea unei comprese reci şi fuga imediat la medicul stomatolog care va examina locul şi va cere şi efectuarea unor radiografii pentru a se vedea cât de afectat este dintele. Apoi, în funcţie de gravitatea situaţiei se vor recomanda antiinflamatoare, antibiotice, se va drena infecţia şi eventual se va lucra pe canalul rădăcinii.

Abcesul dentar nu este o problemă care să poată fi tratată după ureche, de fiecare în intimitatea casei sale, ci este o chestiune medicală dintre cele mai complicate aşa că nu întârzia să ceri ajutorul specialistului. Pentru a evita astfel de neplăceri, se recomandă o igienă riguroasă a cavităţii bucale, evitarea dulciurilor în exces, folosirea aţei dentare şi a apei de gură şi controlul stomatologic periodic.

Autor:  Raluca Alupoaie