Site coolinaria.ro

Glosita sau cand te doare limba


Glosita sau cand te doare limba Ţi s-a întâmplat vreodată să te doară limba? Pare ciudat şi exagerat dar este posibil şi această senzaţia neplăcută are şi un nume: glosita.

Glosita se manifestă atunci când limba doare şi este foarte roşie la culoare. Problema poate apărea fie în urma unui incident de tipul „muşcatului limbii” sau arsură provocată de ingerarea unor alimente foarte fierbinţi, dar poate fi şi un simptom al unor maladii.

Glosita poate fi acută sau cronică. Varianta acută se asociază cu incidentele menţionate anterior sau poate fi semn de scarlatină sau intoxicaţie cu medicamente. Glosita cronică poate fi asociată cu anemia, cu sifilisul sau cu alte boli mai grave şi cu denumiri mai complicate.

Glosita poate apărea sub forma unor pete roşii care îşi schimbă aspectul de la o zi la alta (glosită exfoliativă) sau printr-o singură pată roşie (glosita losangică mediană). Prima variantă a bolii nu are un tratament specific ci dispare pe măsură ce boala al cărei simptom este se vindecă, a doua variantă este combătută prin clătiri ale gurii cu antiseptice şi vitamina PP.

În concluzie, nimic din ceea ce înseamnă o modificare a aspectului obişnuit al corpului nu este întâmplător şi nu trebuie ignorat. Durerile de limbă, oricâte conotaţii hazlii ar avea, nu trebuie trecute cu vederea, ci trebuie considerate semnale de alarmă pe care organismul ni le trage pentru a ne trimite la medic încă din faza incipientă a unei boli.

Autor:  Raluca Alupoaie