Site coolinaria.ro

Dieta Mantuitorului Iisus


Dieta Mantuitorului Iisus Exista de ceva vreme o preocupare mai marcata fata de dietele practicate in perioada in care Mantuitorul Iisus isi purta pasii prin Ierusalimul antic, iar daca stai si te gandesti mai bine nici nu e prea greu sa intuiesti destul de exact tipul de alimentatie practicat de insusi Iisus Hristos, despre care nu putem crede decat ca era unul sanatos si atat de echilibrat pe cat permiteau conditiile economice ale vremii in care acesta si-a desfasurat activitatea sa misionara si profetica.

Coroborat cu dovezile biblice, documentare si arheologice, se poate astfel alcatui o dieta a Mantuitorului care sa ne fie si noua de ajutor de fiecare data cand dorim sa ii fim alaturi in toate aspectele care privesc viata noastra de zi cu zi. Ca punct de plecare este totusi bine de stiut ca dieta Mantuitorului Iisus se apropia destul de mult de dieta mediteraneana cunoscuta noua si in prezent, incluzand deci alimente proaspete, neprocesate precum pestele, fructele si legumele, dar si cerealele integrale si unele uleiuri vegetale.

Specificul traditiei iudaice se baza in trecut ca si in prezent pe o serie intreaga de recomandari si interdictii de tip alimentar la care cu siguranta s-a supus si Iisus Hristos pe parcursul intregii sale existente pamantesti. Cu siguranta acesta nu a consumat in mod obisnuit mese regulate de carne, acest aliment fiind probabil destinat doar meselor sarbatoresti care nu puteau sa se intample decat o data pe luna sau chiar si mai rar. Pestele insa se prea poate sa fi fost prezent in mod regulat la mesele evreilor din acea vreme, mai ales in zonele unde exista si o comunitate puternica de pescari.

Mai putin axata pe selectarea unei anumite game de alimente, toate adecvate din punct de vedere religios, dieta Mantuitorului trebuie sa fi pus mai degraba accentul pe imprimarea unor anumite obiceiuri alimentare, care sa alterneze sanatos si fericit perioadele de post cu cele de frupt, incercandu-se astfel o disciplinare a organismului nu foarte diferita de modul in care unii dintre noi aleg in prezent sa alterneze curele de slabire cu o alimentatie echilibrata si bogata in nutrimente.

Dintre alimentele care trebuie sa fi fost prezente in mod obisnuit la mesele Mantuitorului Iisus putem aminti curmalele si smochinele, citricele, alte fructe si legume proaspete, maslinele, cerealele integrale, pestele, uleiul de masline si, bineinteles, vinul rosu. Laptele, branza si ouale se poate sau nu sa fi facut parte din dieta sa obisnuita, dar nu se stiu foarte multe din acest punct de vedere insa se poate presupune ca si aceste produse erau consumate in mod regulat.

Separat de specificul alimentatiei zilnice, Mantuitorul Iisus este bine cunoscut si prin deschiderea sa catre "miscarea in aer liber", lui placandu-i mult nu doar plimbarile prin gradinile anticului Israel, dar fiind capabil si sa parcurga distante mari fara a se plange sau a resimti in mod pregnant oboseala. Miscarea fizica deci, care sa insoteasca in mod obligatoriu dieta aleasa, nu poate face decat bine oricarei persoane care doreste sa traiasca cat mai mult si sa isi pastreze o greutate corporala optima.

Desi poate parea depasita in zilele noastre, dieta Mantuitorului Iisus merita luata serios in considerare atat pentru faptul ca apeleaza exclusiv la alimente si ingrediente naturale, neprocesate cat si pentru ca nu se bazeaza pe aporturi marite de grasimi, sare si zahar ci dimpotriva pe mese preparate cat mai simplu si natural posibil. Nu putem sti cu certitudine ce si cat obisnuia sa manance Iisus Hristos acum aproape 2000 de ani in urma, dar daca intr-adevar ne dorim sa ii fim mai aproape putem totusi adopta fie si intuitiv o dieta cat mai apropiata de aceea pe care se prea poate sa o fi practicat insusi Mantuitorul lumii.

Autor:  Lucia Mihailescu