Site coolinaria.ro

Masuri de protejare a pielii in anotimpul calduros


Masuri de protejare a pielii in anotimpul calduros Pe masura trecerii timpului, prin expunerea repetata a pielii la actiunea razelor solare, se stie ca poate creste si riscul contractarii unor boli caracterizate de un exces de pigmenti, care apoi ar putea evolua in forme diverse de cancer de piele.

Uneori ne referim la anumite portiuni afectate de pe pielea noastra folosind termenul de "pete" si este recomandat sa ne supraveghem trupul din acest punct de vedere deoarece, desi nu intotdeauna periculoase, aceste pete de pe piele pot cunoaste modificari la suprafata si in profunzime, semn ca e cazul sa ne prezentam la medic pentru un control amanuntit.

Persoanele care stiu ca au deja asemenea pete pe corp se pot proteja multumitor apeland, in special vara, la anumite nutrimente utile si la indemana tuturor, foarte eficiente pentru prevenirea bolilor de piele. Mai ales persoanele in varsta sunt expuse contractarii unor boli de piele de acest tip si lor li adreseaza in primul rand recomandarile de mai jos:

- Vitamina C, de exemplu, este un antioxidant binecunoscut tuturor, cu rol in echilibrarea intregului organism, dar si un bun agent de blocare a efectelor nocive ale razelor solare asupra pielii. Prin introducerea la dieta de alimente bogate in vitamina C, pielea va fi cu siguranta mai sanatoasa si mai elastica, iar ridurile, petele de piele sau alte probleme de aceasta natura vor cunoaste o ameliorare simtitoare.
Alimente recomandate, surse de vitamina C: broccoli, varza, citrice, patrunjel verde, ardei grasi, ananas si alte fructe si zarzavaturi.

- Vitamina E este de asemenea un cunoscut antioxidant, care poate preveni cu succes actiunea nociva a razelor solare sau raspandirea petelor de piele. Vitamina E poate fi aplicata si sub forma de ulei de plaja pe portiunile mai afectate, mai ales daca se intentioneaza sa se mearga la plaja (uleiuri de plaja si creme cu vitamina E).
Alimente recomandate, surse de vitamina E: spanac, malai, porumb boabe, oua, alune, ulei de masline si de floarea-soarelui, seminte de floarea-soarelui.

- Vitamina A are un rol important in protejarea pielii, iar aporturile zilnice de vitamina A sunt importante, fiind insa contraindicate suplimentele de vitamina A luate mai ales de catre cei varstnici. De preferat este sa se apeleze mereu la nutrimente naturale si mai rar la suplimente.
Alimente recomandate, surse de vitamina A: morcovi, broccoli, ardei grasi, cereale integrale, mango, mandarine, nectarine si altele.

- In sfarsit, vitamina D este procesata de chiar corpul nostru, mai ales prin expunerea moderata la soare si este bine sa se procedeze astfel insa fara a se face excese. Atentie, abuzul de suplimente de vitamina D poate genera complicatii multiple si de aceea nu se recomanda decat sub stricta supraveghere medicala.
Alimente recomandate, surse de vitamina D: peste in ulei, oua, margarina si cereale fortificate cu vitamina D, ficat si produse pe baza de ficat.

Autor:  Lucia Mihailescu