Site coolinaria.ro

Copiii la dieta


Copiii la dieta Foarte multe dintre tinerele mamici descopera destul de repede cat de dificil poate fi sa intocmesti un meniu variat si echilibrat pentru un copil in crestere, ale carui necesitati alimentare devin din ce in ce mai mari si mai complexe. Colac peste pupaza, desi ai zice ca lucrurile nu stau chiar asa de rau, nici piata nu este ofertanta din acest punct de vedere, mai toate alimentele destinate celor mici fiind incarcate cu ingrediente suspecte sau continand zahar si sare in cantitati prea mari.

Reclama este sufletul comertului, se spune, dar acest lucru nu este deloc agreat si de parintii cu copii mici in ingrijire, care fac eforturi deloc de neglijat pentru a oferi micutilor o dieta sanatoasa si variata, apeland atat la propria inventivitate in plan alimentar cat si la experienta celor care deja au trecut printr-un asemenea calvar. Multi copii, altfel draguti si cuminti, pot scoate peri albi parintilor cand vine vorba de servirea meselor zilnice, dar vina este mai putin a lor si mai degraba a lipsei totale de interes pe care o putem observa la cei care sunt practic platiti din banii publici pentru a asigura o nutritie de calitate pentru toate categoriile de populatie, copiii inclusiv.

Pentru adulti, lucrurile sunt mult mai simple, un organism dezvoltat fiind capabil sa proceseze si sa faca fata unei game foarte variate de alimente cu grad mai mic sau mai mare de toxine, dar in ce ii priveste pe copii, mai ales cei aflati in primii ani de viata, dieta lor trebuie obligatoriu sa includa doar ingrediente sanatoase, cat mai naturale posibil, de unde organismul lor in crestere sa isi extraga nu doar necesarul de nutrimente, dar si sa invete sa proceseze corect alimentele si sa respinga instinctiv toate produsele cu grad mare de risc pentru sanatate.

Grasimile saturate, de exemplu, nu sunt neaparat nocive pentru copii sau adulti insa e drept ca se cere moderatie in consumarea lor. Copiii chiar trebuie incurajati sa includa in dieta lor cat mai multe produse bogate in grasimi saturate, aici putand sa amintim laptele, branzeturile, smantana si untul, care toate vor face bine celui mic, chiar si daca nu sunt degresate, In ce priveste carnea, pestele si ouale acestea merita oferite in mod constant copilului si inca pentru o lunga perioada de vreme, adica pana ce acesta este capabil sa isi intocmeasca si singur o dieta echilibrata.

Spre deosebire de grasimile saturate si pline de calorii, proteinele trebuie oferite cu moderatie copiilor, pentru a se menaja astfel activitatea rinichilor, care pot fi suprasolicitati printr-un aport marit de proteine. Este deci indicat sa se ofere celor mici doar produse considerate ca surse optime de proteine precum ouale, laptele, branza sau carnea de pasare si de vita, dar in cantitati moderate. Dintre cereale, cele mai indicate sunt fulgii de ovaz si terciul de mei, foarte utile mai ales daca cei mici sunt supusi si la tratamente cu antibiotice.

Carbohidratii sanatosi, adica cei din legume, fructe si zarzavaturi nu ar trebui limitati deloc din dieta celor mici, ei putandu-se bucura de un aport marit de astfel de carbohidrati care ar trebui de fapt sa si consituie baza meselor zilnice. In plus, alimentele bogate in carbohidrati ajuta si la "colorarea" naturala si placuta a felurilor de mancare, putand fi si o bucurie a ochiului, dar si un factor care sa ajute la mentinerea apetitului alimentar la cote satisfacatoare.

In rare situatii, unii copii pot creste nejustificat in greutate, iar acest lucru se poate datora atat unei alimentatii dezechilibrate, bogata in zahar si calorii seci, cat si altor factori de risc precum cei genetici sau cei legati de probleme de sanatate. In asemenea situatii, dupa consultarea medicului, se va opta intotdeauna pentru reducerea usoara a portiilor la masa, dar si eliminarea dulciurilor si a altor produse bogate in zahar precum sucurile de fructe sau aluaturile de casa. Nu e bine deci sa se puna copilul la cura de slabit stricta ci se recomanda mai degraba o alternare fericita a tuturor alimentelor sanatoase si naturale la mesele zilnice.

O dieta pentru cei mici nu este deloc usor de intocmit si fiecare parinte va fi practic obligat sa se supuna si particularitatilor de natura alimentara specifice oricarui copil, fiind deci nevoie sa se apeleze constant atat la sfatul medicului cat si la experienta altor parinti, care s-au lovit si ei de probleme similare. Numai astfel se va putea obisnui copilul cu un program de masa corect, care sa constituie baza comportamentului sau alimentar pentru tot restul vietii.

Mesele la ore fixe sunt calduros recomandate, iar daca cel mic doreste sa serveasca mai multe mese pe zi atunci el nu trebuie refuzat, cu o atentie marita totusi la ingredientele introduse si la riscul pe care il pot acestea prezenta pe termen mediu si lung.

Autor:  Lucia Mihailescu