Site coolinaria.ro

Afinele merita introduse in dieta noastra


Afinele merita introduse in dieta noastra Afinele, foarte nutritive si placute la gust, ar trebui sa fie disponibile din belsug si in Romania, dar din pacate acest lucru nu este deocamdata adevarat din motive mai greu de inteles. Desi afinele salbatice sunt mai bune decat cele cultivate pentru comercializare, totusi se poate vorbi despre valori nutritive apropiate in ambele cazuri si, in plus, afinele pot fi si chiar sunt cultivate cu mare succes si in tara noastra, dar nu la cotele asteptate.

DIn fructele afinelor nu este necesar sa se indeparteze semintele, acestea nefiind toxice ba, dimpotriva, oferind si ele beneficii pentru sanatatea noastra. Afinele pot fi consumate crude sau in salate diverse, dar se pot face si gemuri si dulceturi foarte gustoase din afine. In plan culinar afinele sunt folosite ca ingredient special la copturi, inghetate, clatite, iaurturi speciale si multe alte deserturi. Afinele proaspete pot fi pastrate la frigider chiar si timp de 10 zile cu conditia sa fie bine sortate si sa nu existe fructe lovite sau stricate printre cele sanatoase.

In comert exista si afine uscate sau dezhidratate, cu termen lung de garantie, care pastreaza mult din proprietatile afinelor proaspete, dar care nu au acelasi parfum deosebit, putand insa sa fie adaugate in cerealele pentru micul dejun, in salate sau chiar consumate ca atare. Afinele uscate retin mult din esenta fructului si pot fi consumate cu placere la masa. Totusi, afinele uscate nu au castigat prea mult in popularitate, fiind in continuare preferate afinele proaspete si dulceturile din afine.

Din punct de vedere al beneficiilor pentru sanatate, afinele ofera multi antioxidanti (antocianidine) si consumarea lor poate preveni multe boli ale sistemului vascular, ale ochilor sau chiar si anumite tipuri de cancer. Cataracta, varicele, fisurile anale si hemoroizii sunt doar cateva dintre acestea. Inclusiv sistemul digestiv are de castigat prin introducerea afinelor la dieta, intestinele fiind astfel mai bine protejate. Pe langa aportul de fibre alimentare, afinele pot avea si un usor efect laxativ, facilitand eliminarea fara probleme a scaunului.

Date fiind proprietatile de exceptie ale afinelor, este de sperat ca in viitorul apropiat factorii de raspundere sa se ocupe mai in detaliu de problema cultivarii pe scara mai larga a afinelor pentru consum astfel incat sa avem si noi, romanii, acces la asemenea fructe atat de sanatoase si de gustoase. Afinul nu este greu de cultivat si nici foarte pretentios, dar fara o preocupare in acest sens, mai greu vom putea sa introducem si afinele in meniul nostru obisnuit.

Autor:  Lucia Mihailescu