Site coolinaria.ro

Depresia si alimentatia echilibrata


Depresia si alimentatia echilibrata Persoanele care acuza des stari de depresie sunt, de obicei, si persoane care nu se alimenteaza corect, depresia si alimentatia fiind strans legate una de cealalta. Printr-o alimentatie echilibrata se va reduce simtitor si frecventa starilor depresive, acest lucru fiind posibil printr-o simpla schimbare de dieta.

Organismul este afectat in toata complexitatea sa de alimentele pe care le introducem la dieta si este de la sine inteles ca si creierul va raspunde pozitiv sau negativ la stimulii produsi de anumite substante din alimente. Dependenta de zahar si carbohidrati este unul dintre factorii negativi care pot sta la baza declansarii depresiei, nu foarte diferit de modul in care actioneaza alcoolul sau drogurile asupra creierului uman.

O dieta bogata in nutrimente utile, care sa includa toate grupele de alimente, va reusi sa amelioreze intr-o prima faza starile de depresie, iar daca se combina dieta si cu un tratament adecvat atunci sansele sunt ca vindecarea sa se produca in relativ scurta vreme. Schimbarile de dispozitie nu vor mai fi atat de dese si nici factorii de risc, altii decat cei alimentari, nu vor mai avea acelasi impact negativ.

In special absenta vitaminelor din gama B, absenta fierului si a altor minerale pot altera usor starea mentala, fiind recomandate in asemenea situatii chiar si suplimente alimentare, bineinteles luate cu acordul medicului. Cu exceptia persoanelor care au alergii alimentare la diferite substante, toti ceilalti vor cunoaste o imbunatatire simtitoare printr-un aport zilnic de vitamine din gama B, fier si alte minerale.

Intrucat persoanele care sufera de depresii nu pot gasi in ei insisi motivatia de a isi schimba dieta in bine, ei trebuie ajutati in permanenta sa serveasca mesele la ore fixe si sa consume constant produse alimentare bogate in vitamine de tipul lactatelor, a legumelor, verdeturilor si fructelor sau carne si peste fara grasimi.

Depresia este intotdeauna un motiv de ingrijorare, care poate semnala iminenta unei stari mult mai complexe, care sa afecteze atat mintea cat si trupul, si nu trebuie tratata neglijent deoarece toate masurile bune care se iau din timp vor reusi sa previna devoltarea unor afectiuni mai grave si sa salveze persoana suferinda de alte complicatii. Dieta echilibrata este una dintre aceste masuri utile si nu trebuie omis nici acest aspect atunci cand ne referim la persoane care sufera de stari repetate de depresie.

Autor:  Lucia Mihailescu