Site coolinaria.ro

Insectele ca sursa alternativa de hrana


Insectele ca sursa alternativa de hrana In multe locuri de pe glob, insectele sunt folosite ca sursa alternativa de proteine, iar anumite tari din Asia chiar sunt renumite pentru acest lucru, multi dintre locuitorii lor introducand insectele in dieta lor zilnica si considerandu-le niste preparate delicioase si pline de nutrimente utile.

Nu toate insectele pot fi insa consumate, dar acelea care se comercializeaza pe piata sunt si usor de "recoltat" si au si un gust relativ placut, indiferent daca se consuma crude sau gatite. Unii producatori de alimente au facut un pas inainte si au introdus insectele si ca ingredient de baza in diferite tipuri de faina, in dulciuri sau in produse de patiserie.

In Asia se consuma cu preponderenta insecte de talie mai mare, precum lacustele, gandacii de apa, carabusii, greierii, cosasii, dar si insecte mai mici precum furnicile sau doar larve ale unor insecte precum cele de libelula sau omizile. Mai putin furnicile, care se consuma si crude, cam toate celelalte insecte sunt fie fierte, fie prajite si apoi condimentate cu sare si alte condimente pentru un gust deosebit.

In Africa, termitele stau la mare cinste in bucataria traditionala, si alaturi de acestea se mai consuma si greieri, omizi, carabusi, lacuste si tot felul de alti gandaci de pamant. Si in Africa se folosesc cam aceleasi tehnici de gatit, aici insectele fiind mai degraba privite ca o gustare ori un aperitiv si nu ca feluri principale asa cum sunt considerate de multe ori in Asia.

In Australia, S.U.A., Mexic si America de Sud si in general oriunde se intalnesc comunitati cu radacini adanc infipte in traditiile culinare vechi se consuma de asemenea insecte, fie crude fie gatite, acestea fiind si in prezent considerate ca bune surse de proteine si alte nutrimente de baza. Partea proasta este ca si restaurante asa-zis de lux preiau aceasta traditie si ofera clientelei insecte "a la chef" si inca la niste preturi exorbitante.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns macelul facut de om printre pasari si mamifere, iata ca unii si-au extins raza de actiune ajungand chiar si in lumea micilor insecte, de unde se recolteaza zilnic o sumedenie de fiinte nevinovate, care mai apoi vor fi supuse fierberii de vii sau coacerii lor in ulei alimentar. Este o practica deloc obisnuita, mai ales pentru noi, europenii, si este totusi de sperat ca, odata cu trecerea timpului, sa se renunte treptat la asemenea barbarisme de nedescris, optandu-se la final pentru o alimentatie intr-adevar echilibrata, dar care sa nu presupuna si agresarea altor specii, care si ele au dreptul la un colt de lume ca si noi toti ceilalti.

Autor:  Lucia Mihailescu