Site coolinaria.ro

Rolul alimentatiei in cresterea fertilitatii la femei


Rolul alimentatiei in cresterea fertilitatii la femei Tinerele care au o alimentatie dezehilibrata risca mult prin aceasta sa piarda o serie dintre avantajele legate de fertilitatea lor la varsta adulta, cand activitatea hormonala si aceea a sistemului de reproducere nu vor putea functiona la niste parametri optimi.

Controlul greutatii corporale este esential in cresterea fertilitatii, mai ales acolo unde exista deja probleme de sanatate care pot impieta asupra bunului mers al sarcinii. Atat tinerele supraponderale cat si cele cu o greutate sub nivelul normal risca sa dea peste cap din aceasta cauza atat activitatea la nivel hormonal cat si arderile corecte din organism.

Din punct de vedere alimentar, urmatoarele nutrimente nu ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica, acestea avand un rol major pentru cresterea fertilitatii, nu doar la femei, dar si la partenerii lor barbati:
- Antioxidantii de tipul vitaminelor A, C, E, minerale precum magneziul, zincul, seleniul, calciul cu rol decisiv in protejarea ovulelor si a spermatozoizilor;
- Acidul folic si vitaminele din gama complex B vor preveni aparitia unor probleme de sanatate la bebelusi, dar vor fi esentiale si pentru sanatatea sistemului de reproducere atat la femei cat si la barbati;
- Acizii grasi esentiali si unii amino-acizi de asemenea nu trebuie sa lipseasca din dieta obisnuita deoarece stimuleaza activitatea sistemului de reproducere la femei si la partenerii lor.

De evitat la dieta pentru cresterea fertilitatii vor fi mereu produse precum cafeaua, ciocolata, tutunul si alcoolul, dar si alimentele bogate in zahar, sare si grasimi saturate. Chiar daca se consuma totusi cafea, tutun si alcool, acestea vor trebui reduse la minimum, adica nu mai mult de o cescuta de cafea pe zi, cel mult 5 tigarete si alcool (vin rosu) consumat in cantitati mici o data sau de maximum 2 ori pe saptamana.

Toate produsele alimentare care contin estrogeni trebuie eliminate complet din dieta, iar aici va fi vorba despre legume si fructe la cresterea carora s-au folosit pesticide, produse alimentare cu ingrediente chimice si altele de acest tip.

Aerisirea eficienta a locuintei si exercitiul fizic moderat in aer liber este in aceasta perioada mai recomandat ca oricand, ajutand simtitor la cresterea fertilitatii si mentinerea greutatii la cote optime. In special inotul, alergarile usoare de dimineata, ciclismul si gimnastica aerobica sunt sporturi care merita practicate in mod constant.

Nu se recomanda tratamente alternative cu ierburi si suplimente inca netestate stiintific ca avand un efect pozitiv asupra cresterii fertilitatii, dar sunt incurajate tratamentele si dietele menite sa creasca rezistenta organismului la boala si factorii de risc externi, iar aici pot fi amintite tratamentele cu Polidin precum si alimentatia sanatoasa, bogata in antioxidanti care stimuleaza activitatea sistemului imunitar.

Autor:  Lucia Mihailescu