Site coolinaria.ro

Sindromul metabolic face ravagii in intreaga lume


Sindromul metabolic face ravagii in intreaga lume Descoperit de cercetatorii din medicina relativ recent, sindromul metabolic este o afectiune deosebit de periculoasa, avand cauze clar de natura alimentara si afectand o mare parte din populatia globului. Mai putin intalnit la persoanele tinere, sindromul metabolic face ravagii in special printre cei trecuti de prima tinerete si se manifesta prin cresteri nejustificate in greutate sau alte tulburari la nivel metabolic, organismul nemaifiind capabil sa gestioneze corect aportul de energie oferit de alimente.

Alimentatia gresita, programul de masa si de odihna haotic, lipsa de fibre alimentare si de lichide din dieta, abundenta de grasimi precum si abuzul de alcool, cafea si tutun dau complet peste cap metabolismul uman si genereaza o serie de afectiuni, unele dintre ele finalizandu-se in boli cronice, greu de tratat. Colac peste pupaza, s-au instalat si multe modificari la nivel genetic, in prezent putandu-se afirma ca un numar insemnat dintre nou-nascuti primesc o grea mostenire genetica, in mare parte cauzata si de alimentatie gresita a inaintasilor lor.

Sindromul metabolic, nediagnosticat si netratat la timp, creste exponential riscul bolilor de inima, a diabetului si a anumitor tipuri de cancer, nefiind specific doar persoanelor supraponderale, dar si altor categorii de populatie, care nu se alimenteaza corect si dupa un program fix de masa. Printre simptomele care insotesc acest sindrom se numara si tensiunea arteriala mai mare de 130/85, numarul mare de trigliceride, nivelul crescut de zahar in sange, lipoproteine cu densitate mare (HDL) sub nivelul optim si altele.

Ca masuri urgente care trebuie luate pentru a se ameliora aceasta conditie se impune in primul rand trecerea la o dieta de slabire si detoxifiere a organismului, reducerea la minimum a aportului de grasimi si sare pentru scaderea tensiunii arteriale, reducerea aportului de zahar din alimentatie pentru un mai bun control al apetitului alimentar, cresterea aportului de legume, verdeturi si fructe cu continut scazut de zahar precum si vizita la medic pentru a se identifica solutiile optime de scadere a nivelului de colesterol din sange.

Dieta de slabire nu va presupune insa si eliminarea completa a grasimilor din alimentatie ci doar renuntarea la alimentele care contin grasimi saturate, fiind totusi nevoie de lactate si branzeturi usoare, degresate, precum si de uleiuri vegetale si legume cu continut de grasimi mono si polinesaturate. Dietele cu continut prea mic de grasimi de asemenea pot fi periculoase pentru cei care deja sufera de sindromul metabolic deci atentie marita si la acest aspect.

In stransa colaborare cu medicul de familie si alti medici de specialitate se pot lua si alte masuri utile de ameliorare a sindromului metabolic insa primordiala va fi o dieta echilibrata, cu program fix de servire a meselor, evitarea stresului si odihna de asemenea dupa un program fix. Miscarea fizica ar fi bine sa insoteasca o dieta echilibrata, plecandu-se de la mersul pe jos pentru cel putin 2 ore pe zi si ajungandu-se la practicarea de sporturi usoare, care nu solicita organismul prea mult.

Autor:  Lucia Mihailescu