Site coolinaria.ro

Hipotiroidismul afecteaza grav metabolismul uman


Hipotiroidismul afecteaza grav metabolismul uman Glanda tiroida, responsabila cu producerea de hormoni cu functii diverse, are un rol major in controlarea felului in care se consuma energia de catre organism, iar functionarea sa prin deficit de hormoni (tiroxina T4 si tri-iodotironina T3) poate afecta grav metabolismul uman, producand in timp si boli deosebit de periculoase.

Desi persoanele in varsta sunt, prin natura lucrurilor, mai expuse riscului contractarii hipotiroidismului, exista situatii, nu putine, cand si persoane de varsta mai tanara pot fi afectate de acest sindrom. Acest lucru este valabil in special in zonele unde s-au initiat campanii de prevenire a efectelor radioactivitatii, menite sa tempereze hiperactivitatea glandei tiroide.

Hipotiroidismul poate aparea si la persoanele cu un sistem imunitar slabit, atunci cand propriul organism pare sa reactioneze violent la anumite tesuturi sanatoase, pe care le percepe ca fiind straine si pe care incearca sa le neutralizeze prin atacuri repetate. Metabolismul este dat complet peste cap in asemenea situatii, fiind afectate mai toate organele majore din trup.

Simptomele care pot anunta instalarea hipotiroidismului includ: toleranta scazuta la frig si umiditate, depresie de tipul letargiei, cresterea nejustificata in greutate, constipatia cronica, tenul uscat, parul uscat, tonul grav al vocii si rigidizarea trasaturilor fetei, capacitate slaba de memorizare si, la cei varstnici, chiar si dementa.

In asemenea situatii, pacientul suspect de hipotiroidism trebuie sa se prezinte de urgenta la medic si, dupa diagnosticarea corecta, sunt de evitat toate suplimentele si produsele alimentare care contin iod, inclusiv sarea de bucatarie. De obicei se vor administra pe termen lung si tablete cu levotiroxina (tiroxina), dar numai dupa ce medicul va face toate testele necesare.

Autor:  Lucia Mihailescu