Site coolinaria.ro

Plasticul ar trebui folosit mai rar in alimentatia publica


Plasticul ar trebui folosit mai rar in alimentatia publica Folosit intr-un mod de-a dreptul abuziv ca ambalaj in industria alimentara, plasticul a facut probabil de-a lungul anilor mult mai mult rau pentru sanatatea generala a populatiei decat chiar consumul excesiv de alcool sau de tutun, dar studiile stiintifice care sa confirme aceasta teorie sunt deocamdata relativ putine si oricum complet nebagate in seama de catre producatorii majori din industria alimentara.

Plasticul, in diversele sale formule, este un material flexibil, usor, dar si destul de puternic si rezistent la actiunea multor factori externi. Aceste proprietati ale sale l-au facut deosebit de atragator pentru intreprinzatorii din industria alimentara, care nu au intarziat sa speculeze asemenea avantaje, ajungandu-se in prezent sa fie aproape imposibil sa iti procuri un produs alimentar oarecare fara a nimeri si peste omniprezentul ambalaj din plastic.

Nu doar ca plasticul isi poate modifica proprietatile fizice si cele chimice in conditii de temperatura si de mediu schimbatoare, dar plasticul prin natura sa nu este deloc un ambalaj prietenos fara de mediul inconjurator si este de ajuns sa ne deplasam intr-o excursie scurta la munte sau la mare pentru a ne ingrozi de cantitatile uriase de ambalaje din plastic aruncate complet la intamplare peste tot, atat in apa cat si direct pe spatiile verzi sau la marginea padurilor.

Se stie ca oamenii sau animalele care au prostul obicei de a rontai plastic, inclusiv din cel folosit ca ambalaj alimentar, risca serios sa se imbolnaveasca de cancer, dar foarte putine persoane cu expertiza in acest domeniu au atras atentia si asupra faptului ca particule minuscule din ambalajele de plastic in care sunt comercializate multe produse alimentare pot intra in mod repetat in alimentatia oricaruia dintre noi, copiii inclusiv, amenintandu-ne foarte serios prin asta sanatatea.

Multi dintre medicii pediatri recomanda in mod frecvent gravidelor si mamicilor cu copii mici sa evite constant lichidele si alimentele tinute in ambalaje din plastic, ei cunoscand si riscurile care pot aparea altfel, dar este destul de ciudat faptul ca pana in prezent nu a fost initiata nici o campanie solida de informare a populatiei si de interzicere definitiva a utilizarii plasticului in industria alimentara.

Intrucat medicii specialisti, producatorii de alimente, responsabilii cu protectia sanatatii consumatorului sau aceea a mediului nu iau nici o initiativa in acest sens este foarte probabil ca aceasta stare de lucruri sa continue la infinit, iar de pierdut va pierde toata lumea deoarece boala nu alege ci loveste intotdeauna acolo unde gaseste o rezistenta mai slaba.

Din pacate insa si natura, si animalele trebuie sa sufere la randul lor, nefiind parca de ajuns ce se intampla in lumea omului si dorindu-se parca intentionat ca aceste efecte negative sa se transfere si in planul mediului inconjurator, tot mai multe zone ale tarii fiind supuse in mod constant atat invaziei cu ambalaje din plastic cat si proastei cresteri a unora dintre cei mai decazuti reprezentanti ai speciei umane.

Autor:  Lucia Mihailescu