Site coolinaria.ro

La ce se foloseste uleiul de nuci?


La ce se foloseste uleiul de nuci? Uleiul de nuci este un ulei delicat, obtinut de obicei prin presare la rece, ca si cel de masline, si are o culoare galben-inchis, apropiata de aceea a topazului. Uleiul de nuci nu este destinat gatitului la temperaturi inalte, care ii distruge atat proprietatile cat si parfumul sau specific.

Nu intotdeauna varietatile de ulei de nuci de pe piata vor satisface gustul clientilor deoarece unii producatori uita faptul ca, pentru a se obtine un ulei calitativ superior, se apeleaza si la tehnici speciale precum este prajirea nucilor inainte de macinare si presare la rece, astfel obtinandu-se mai multe nutrimente, dar si o aroma mai puternica si mai placuta.

Uleiul de nuci prea limpede nu este recomandat deoarece producatorii care aleg sa il filtreze in exces diminueaza proprietatile sale nutritive, si se procedeaza astfel din motive pur comerciale, crezandu-se ca astfel cumparatorul va fi atras de un produs aparent de calitate.

Nu este de asemenea recomandat sa se achizitioneze cantitati mari de ulei de nuci deoarece acest ulei rancezeste foarte usor, imediat dupa ce este desfacut si nici nu poate fi depozitat pe perioade mai mari de timp. Uleiul de nuci trebuie pastrat la rece si in locuri intunecoase si folosit cat mai repede posibil, adica in aceeasi saptamana in care a fost cumparat.

Uleiul de nuci poate fi folosit ca ingredient alimentar pentru gatirea urmatoarelor categorii de preparate:
- La prepararea marinatelor si a sosurilor "reci" pentru peste oceanic si carne de pasare;
- La prepararea de sosuri pentru salate care contin si legume mai puternic aromate precum ridichile, ceapa sau andivele;
- In combinatie cu alcoolul, uleiul de nuci ajuta la prepararea unor vinegrete de exceptie pentru salate delicioase;
- Mesele de paste pot beneficia din plin de uleiul de nuci la final, cand se condimenteaza acestea;
- Si mesele de ciuperci sunt mai gustoase daca se adauga ulei de nuci la final;
- Branzeturile de tip gorgonzola sau branza de capra sunt potentate de uleiul de nuci si au un gust mai placut;
- Salatele de fructe capata un plus prin adaugarea unor cantitati mici de ulei de nuci.

A nu se uita in ca o data faptul ca uleiul de nuci nu este destinat gatitului la temperaturi inalte ci poate fi introdus cu succes la gatit doar pentru retete care nu presupun utilizarea focului. In ce priveste beneficiile pentru sanatate, uleiul de nuca contine acizi grasi omega 3 si omega 6 mai multi decat uleiul de masline si este un bun adjuvant pentru bolile aparatului circulator, pentru eliminarea parazitilor intestinali, precum si un bun stimulator al sistemului nervos.

Autor:  Lucia Mihailescu