Site coolinaria.ro

Semintele de dovleac in medicina alternativa


Semintele de dovleac in medicina alternativa Semintele de dovleac, desi oarecum dispretuite sau chiar hulite de-a lungul timpului, ne sunt tuturor familiare si multi dintre noi le consumam de obicei prajite, cu putina sare pentru a le potenta gustul.

Nu foarte multe persoane stiu si faptul ca semintele de dovleac, poate mai mult decat cele de floarea-soarelui, pot oferi prin consumul lor ca ingredient alimentar sau consumate ca atare si multe beneficii pentru sanatate.

In special cei care sunt deja suferinzi de afectiuni cronice precum diabetul, afectiuni ale prostatei, presiunea arteriala crescuta, colesterol ridicat etc. pot sa introduca semintele de dovleac la dieta si sa cunoasca prin aceasta unele ameliorari ale conditiei lor de sanatate.

Semintele de dovleac sunt, de exemplu, un bun aliment anti-inflamator, gratie unei substante pe care o contin numita curcubitacina. Atentie marita insa trebuie oferita la cantitatea de seminte consumata peste zi deoarece curcubitacina poate irita uneori stomacul atunci cand se fac excese.

Pentru diabetici si cei care sufera de infectii ale aparatului urinar sau probleme cu prostata, semintele de dovleac pot oferi o solutie naturala de ameliorare a unor astfel de afectiuni. Semintele de dovleac este insa recomandat sa se consume si in alte formule decat ca seminte prajite deoarece se pot astfel obtine beneficii crescute.

Ca vermifug, semintele de dovleac sunt o solutie ideala, ajutand simtitor la eliminarea parazitilor intestinali, consumate in stare cruda si decojite sau in combinatie cu alte ingrediente precum mierea de albine, uleiul de ricin, apa si altele. Spre deosebire de medicamentele de pe piata, semintele de dovleac nu prezinta riscuri pentru sanatate din acest punct de vedere nici macar pentru copii.

Persoanele care sufera de afectiuni ale sistemului circulator, de varice si hemoroizi, fisuri anale sau probleme cu digestia pot de asemenea apela la semintele de dovleac, acestea avand si un efect usor laxativ si posedand si unele substante care favorizeaza o digestie buna si o imbunatire a activitatii sistemului circulator. Inclusiv nivelul colesterolului poate fi scazut prin aportul constant de seminte de dovleac la dieta.

Prajirea semintelor de dovleac in tava, la cuptor, dupa ce in prealabil au fost bine spalate si unse usor cu ulei vegetal si eventual stropite si cu ceva sare, este cea mai intalnita tehnica de gatit, dar mai multe nutrimente se obtin prin inmuierea semintelor crude si decojite in apa peste noapte (intre 10 si 12 ore), uscarea lor a doua zi si macinarea lor pentru a fi folosite in salate sau ca ingredient la alte preparate.

Semintele de dovleac pot fi consumate in mod regulat si merita introduse in dieta noastra, dar trebuie totusi oferita atentie la cantitatea de seminte care se consuma intr-o singura zi deoarece si in acest caz excesele nu vorface bine nimanui. In rest, alegeti cu incredere sa consumati si seminte de dovleac, dar preferati si alte tehnici de gatit ale lor decat simpla prajire in tava, la cuptor.

Autor:  Lucia Mihailescu