Site coolinaria.ro

Cum sa induci adolescentilor un comportament alimentar adecvat?


Cum sa induci adolescentilor un comportament alimentar adecvat? Este de la sine inteles faptul ca un adolescent, oricat de precoce si priceput ar fi acesta, nu poate sa isi alcatuiasca singur o dieta variata si echilibrata deoarece nu e de ajuns doar sa detii informatie de prima mana pentru a realiza acest lucru ci se mai cere si o buna experienta de bucatar precum si abilitati bune de organizare si servire a mesei pentru a face fata cu succes unei asemenea sarcini, usoara doar la o prima vedere.

Parintii care au unul sau mai multi adolescenti in ingrijire invata si ei, la randul lor, sa se descurce multumitor, dar numai dupa ce se consulta in prealabil si cu persoane cu o buna experienta, medici si nutritionisti inclusiv, deoarece a gati pentru un adolescent nu e chiar totuna cu a gati pentru o persoana adulta. Nu doar ca adolescentii necesita ingrediente sanatoase in cantitati mai mari decat la adulti, dar ei pot da dovada si de un apetit alimentar crescut, care uneori merita incurajat, iar alteori trebuie temperat fara nici o mila.

Printre lucrurile pe care parintii de adolescenti trebuie sa si le insuseasca in mod obligatoriu se numara si urmatoarele:

- Mai mult decat orice, adolescentii au mare nevoie de un model uman in toate si parintii pot acum servi mai bine ca oricine ca model de persoana echilibrata, care serveste mesele zilnice la ore fixe, impreuna cu restul familiei. Ori de cate ori acest lucru este posibil, servirea mesei in familie va fi de foarte bun augur pentru viitorul adolescentului si nu doar acela in plan alimentar. Va vine sa credeti sau nu, exista in prezent adolescenti care habar nu au cum e sa servesti masa impreuna cu parintii pentru simplul motiv ca nu au facut acest lucru niciodata, cel putin nu la modul serios si nu pentru perioade lungi de vreme.

- Atunci cand ai in grija un adolescent curios si dornic sa experimenteze cu orice, ultimul lucru pe care il faci ca parinte este sa tii prin casa tot felul de ingrediente nesanatoase, sticle de alcool, tutun la vedere sau chiar si ceai negru sau cafea. De aceea este recomandat in asemenea situatii ca atat frigiderul cat si camara de alimente sa fie pline doar cu alimente sanatoase, bogate in nutrimente de baza, iar produsele cu grad de risc sa fie totusi depozitate in locuri speciale, chiar si sub cheie, daca este nevoie.

- O idee foarte buna pentru a forma la adolescenti bune deprinderi alimentare este si mersul la piata impreuna cu parintii, unde tinerii vor invata sa selecteze produse alimentare sanatoase si sa se raporteze corect si la ecuatia pret-calitate, pentru a reusi mai tarziu sa faca si economii utile atunci cand situatia o va cere.

- In continuarea ideii prezentata anterior, si gatitul poate fi facut din cand in cand cu sprijinul adolescentilor, lor putand intial sa le fie transferate sarcini usoare, care nu implica riscul de accidentare, urmand ca mai tarziu sa poata primi sarcini tot mai complexe, care sa le formeze deprinderile de baza pentru procesul de gatit.

- Ceea ce au mare nevoie adolescentii sa invete de la parinti este si controlul portiilor la masa, cu explicatii amanuntite atunci cand tanarul le solicita, dar si valoarea nutritiva a fiecarui preparat in parte. Astfel ei pot descoperi ca, de exemplu, painea integrala este mai sanatoasa decat painea alba prin prezenta fibrelor alimentare sau ca zaharul in exces poate dauna danturii si controlului greutatii corporale, si asa mai departe.

- Citirea corecta a etichetelor alimentare precum si abilitatea de a descoperi ingredientele nesanatoase din preparatele alimentare vor fi de asemenea benefice pentru adolescenti, ei putand astfel evita toate preparatele nesanatoase pe care le pot consuma in afara locuintei personale de la prieteni sau in localurile de alimentatie publica.

- Postul negru si obiceiul de a sta "la regim" din diferite motive nu sunt nicidecum comportamente alimentare de incurajat la adolescenti, dar pentru a fi combatute este nevoie de munca de lamurire si uneori si de apelul la preot si la psiholog, care vor putea dansii sa rezolve lucrurile acolo unde poate unii parinti nu reusesc sa se descurce cu succes.

- O dieta echilibrata, cu rezultate bune pentru un adolescent, nu trebuie schimbata peste noapte, doar pentru ca asa e noua moda alimentara sau pentru ca cine stie ce decizii "majore" se hotaraste sa ia unul dintre parinti, mai plin de initiativa. Toate schimbarile de dieta, fie ca e vorba de inlocuirea painii albe cu paine integrala, de un aport suplimentar de proteine sau de introducerea de suplimente nutritive se fac treptat, pentru a se putea reveni la dieta initiala daca rezultatele nu sunt deloc cele asteptate.

- In sfarsit, fixarea unor obiective de tip alimentar pentru un adolescent si urmarirea acestora pentru atingerea rezultatelor dorite pot fi facute cu asistenta parintilor, care isi vor putea arata sprijinul deplin si in acest mod, asigurandu-i o nutritie echilibrata fie pentru ca adolescentul practica un sport de performanta, se pregateste pentru un maraton artistic sau doar doreste sa arate ceva mai suplu si mai atragator.

Autor:  Lucia Mihailescu