Site coolinaria.ro

Racoare din interior


Racoare din interior * Iulie - vară, vacanţă, ieşiri în aer liber şi... soare arzător, care ne îndeamnă să căutăm locuri răcoroase. Evadăm la mare, urcăm pe munte sau savurăm umbra binefăcătoare oriunde o găsim. Locurile răcoroase sunt minunate, dar putem găsi răcoare şi în interiorul nostru.

De obicei, vara, suntem atraşi de mesele uşoare, cu alimente bogate in lichide, fructe şi legume zemoase. Pe măsură ce temperatura exterioară creşte, transpirăm mai mult şi organismul nostru pierde mai multe lichide, minerale, sodiu, potasiu şi magneziu. Dacă nu înlocuim aceste pierderi, organismul nostru va fi slăbit şi lipsit de vlagă – ceea ce nu este tocmai de dorit dacă vrem să ne bucurăm de vară.

“Putem câştiga detaşat lupta cu arşiţa verii dacă bem apă şi sucuri naturale şi dacă mâncăm fructe şi legume proaspete. Acestea, nu numai că înlocuiesc lichidele pierdute de organism prin transpiraţie, dar vin şi cu un aport important de antioxidanţi care ne apără de efectele nocive ale soarelui”, a declarat Dr. Luigi Gratton, Vice President Medical Affairs & Nutrition Education în cadrul Herbalife Ltd.

Toate fructele şi legumele sunt pline de apă, majoritatea reprezentând şi surse importante de potasiu. Dintre toate fructele şi legumele pe care le avem la dispoziţie vara, câteva sunt aliaţi ideali pentru a lupta împotriva căldurii copleşitoare: pepenii, fructele de pădure, spanacul şi ardeii iuţi.

Pepenii, fie că sunt verzi, fie că sunt galbeni, conţin 95% apă, care este binevenită pentru a completa cantitatea de lichide pierdute de organismul nostru din cauza temperaturii ridicate. Pepenii conţin şi cantităţi însemnate de potasiu, campionii în privinţa conţinutului de potasiu fiind pepenii galbeni. Datorită culorii portocalii, pepenii galbeni sunt o sursă valoroasă de beta-caroten, un antioxidant util pentru apărarea organismului de razele ultraviolete nocive.

O altă sursă importantă de apă o reprezintă fructele de pădure. Un bol cu fructe de pădure dulci ne va ajuta să reducem inflamaţia pielii dacă am suferit o arsură solară şi să ne reîmprospătăm rezerva de fier, fosfor şi sodium. De asemenea, fructele de pădure conţin şi un ingredient natural care ajută organismul să producă mult colagen şi conferă supleţe şi catifelare pielii.

Spanacul se alătură şi el galeriei de prieteni de vară, datorită conţinutului ridicat de apă şi magneziu. Culoarea verde a spanacului provine de la luteină - un pigment şi antioxidant natural care protejează pielea şi ochii de razele solare.

La prima vedere, am fi tentaţi să spunem că ardeii iuţi, usturoiul sau ghimbirul sunt ultimele legume recomandate a fi consumate pe timpul verii. În realitate, acestea stimulează transpiraţia, care, prin evaporare, ne răcoreşte trupul; conţinutul crescut de vitamina C le recomandă şi în protejarea pielii de arsurile solare.

Fructele şi legumele ne jută să completăm nivelul de lichide din organism în timpul verii, dar nu trebuie să ne bazăm numai pe ele. Trebuie să bem apă din belşug, chiar şi atunci când nu ne este sete, deoarece, dacă aşteptăm să apară senzaţia de sete, riscăm ca organismul nostru să fie deja deshidratat. Sucurile naturale sunt şi ele indicate, mai ales dacă facem mişcare în condiţii de temperatură şi umiditate crescute. Ele ajută la înlocuirea mineralelor valoroase pentru organism şi intensifică absorbţia lichidelor. Iar gustul lor uşor dulceag ne va încuraja să bem tot mai mult.

Autor:  Iosub Alin