Site coolinaria.ro

Dezechilibre alimentare specifice femeilor


Dezechilibre alimentare specifice femeilor Mai mult decat in cazul barbatilor, femeile sunt in ultima vreme din ce in ce mai expuse unor dezechilibre alimentare grave, lucru paradoxal la prima vedere avandu-se in vedere faptul ca tot ele sunt, in general, acelea care gatesc mesele zilnice si deci exista toate conditiile pentru a isi prepara o mancare atat de sanatoasa pe cat este posibil.

Problemele legate de alimentatia gresita, pe care le acuza multe femei din zilele noastre, au insa cauze mult mai profunde, fiind strans legate de modul in care femeile aleg sa isi priveasca propriul trup raportat la un anume ideal de frumusete, de cele mai multe ori ele fiind nemultumite de felul in care arata si dorindu-si implicit sa ia masuri urgente pentru a capata o silueta de invidiat in foarte scurta vreme.

Dietele moderne de slabit sunt, nici vorba, alcatuite de nutritionisti cu experienta, dar prea multe sunt si cazurile de femei care au mai degraba de suferit atunci cand se afla la o astfel de dieta pe termen mai lung deoarece, sa fim sinceri, asemenea diete nu pot fi tinute de unul singur ci este nevoie mereu de o supraveghere atenta, inclusiv din partea medicului, pentru a se preveni toate problemele care pot aparea exact atunci cand te astepti mai putin.

Dorinta femeilor de a arata la superlativ, combinata cu stresul cotidian, abuzul de alcool, cafea si tutun precum si lipsa de odihna adecvata pot aduce organismul uman in pragul falimentului si inca intr-un ritm foarte accelerat. Ultimul lucru pe care l-ai recomanda unei femei usor supraponderale, care nu mai face miscare fizica de ani de zile si nici nu se conduce dupa un program fix de odihna si servire a mesei, este sa adopte o dieta de slabit ultrarapida, cand de fapt se impune cu totul alt regim alimentar si de viata.

Dezechilibrele de natura alimentara specifice femeilor au deci cauze mai degraba de ordin interior, psihologic, care acestea ar trebui mai intai de toate tratate, si abia apoi se impune si adoptarea unei diete adecvate, cu acordul si la recomandarea specialistilor. Femeile de obicei sunt mai atente decat barbatii la ce introduc in meniul lor zilnic si mananca in consecinta mai sanatos decat acestia, dar probleme de alta natura pot impieta serios si asupra sanatatii lor generale.

Cele mai intalnite tipuri de dezechilibre alimentare la femeile din zilele noastre sunt anorexia nervosa si bulimia nervosa, fapt valabil mai ales pentru partea occidentala a globului pamantesc, iar pentru restul lumii, ceva mai prost situata din punct de vedere economic, se discuta despre o gama variata de afectiuni ale sistemului digestiv si a ficatului, care pot degenera cu timpul in afectiuni cronice foarte grave. In ambele situatii insa aceste afectiuni sunt un rezultat direct al stresului si al supunerii organismului la tot felul de solicitari nepotrivite.

Merita deci sa retinem ca o femeie, chiar si usor supraponderala, va trebui sa se concentreze mai ales asupra partilor pozitive ale aspectului sau exterior, sa le puna cu pricepere in evidenta si sa inceapa sa se placa mai mult, eliminand astfel o stare de stres prea prezenta si distrugatoare pentru existenta sa de zi cu zi. Simultan cu aceste masuri sau poate mai tarziu va fi necesara si ajustarea dietei, care este de preferat sa se bazeze atat pe propria experienta cat si pe recomandarile unui specialist ori pe acelea ale medicului de familie.

Programul de odihna, miscarea fizica moderata, servirea meselor la ore fixe si odihna obligatorie vor completa fericit aceste masuri de prevenire atat a dezechilibrelor alimentare cat si de atingere a unei greutati corporale optime. A se proceda insa diferit, adica a se amplifica mental diferite aspecte negative ale propriului trup si a se retrage intr-o stare psihica favorabila exceselor alimentare si abuzului de stimulente nu poate conduce decat la instalarea unor afectiuni periculoase, intr-un timp mai scurt sau mai lung, dupa cat de puternic este organismul fiecarei femei.

Autor:  Lucia Mihailescu