Site coolinaria.ro

Cat de des consumati lapte de nuca de cocos?


Cat de des consumati lapte de nuca de cocos? Laptele de nuca de cocos este unul dintre alimentele-minune pe care cu totii dorim sa il consumam macar ocazional, in cadrul unei diete echilibrate. Contine foarte multe nutrimente de calitate si poate fi chiar daunator din aceasta cauza daca se consuma in exces.

Laptele de nuca de cocos include printre altele doze mari de proteine si fibre alimentare, acizi grasi omega-3 si omega-6, calciu din belsug precum si o serie de vitamine si minerale esentiale. Proteinele au o structura foarte apropiata de cele prezente in sursele animale de hrana si sunt foarte recomandate la o dieta de crestere a masei musculare.

Mai degraba decat ca mancare de sine statatoare, laptele de cocos se recomanda a fi consumat ca supliment alimentar sau drept condiment, in cantitati mici (nu mai mult de 50g pe zi) deoarece concentratia mare de nutrimente poate duce la cresteri in greutate si dezechilibre ale metabolismului. Chiar daca se foloseste ca ingredient alimentar in feluri de mancare preparate la temperaturi inalte, laptele de cocos nu isi va pierde proprietatile nutritive.

Laptele de cocos contine, cum este de inteles, si calorii din belsug, o singura lingura de lapte putand atinge chiar si 120 de calorii, adica foarte mult. De fapt cam aceasta este si cantitatea recomandata pentru a se condimenta preparatele culinare zilnice, tocmai pentru a se obtine un plus de sanatate si nicidecum a se ajunge la dezechilibre in plan nutritional.

Zaharul in laptele de nuca de cocos, in ciuda gustului placut, foarte dulce al acestui aliment, nu este prezent in cantitati mari, ocupand doar 2 procente din totalul de substante prezente in laptele de cocos. Calciul este insa prezent din belsug si de asemenea fosforul, cuprul, fierul si potasiul. Nu se poate insa suplini tot necesarul zilnic de calciu sau alte nutrimente doar din laptele de cocos din cauza aportului mare de grasimi, care impieteaza asupra controlului greutatii corporale.

Datorita prezentei iodului in laptele de nuca de cocos, s-a descoperit faptul ca acesta este eficient in prevenirea gusei, fiind de asemenea un ingredient alimentar util pentru combaterea aciditatii stomacului, a constipatiei sau a altor stari de jena a organismului. Previne formarea ulcerului la stomac sau a ulcerului bucal si poate vindeca iritarile si inflamatiile din gat.

In industria cosmetica, laptele de cocos este folosit cu succes la producerea unei largi game de produse foarte utile pentru intretinerea corporala, sanatatea tenului sau tratarea arsurilor solare. Laptele de cocos are si un efect pozitiv in combaterea matretei si pentru sanatatea podoabei capilare. Continand si vitamina E din belsug, laptele de cocos poate fi folosit ca atare sau in compozitii diverse pentru intretinerea pielii.

Pentru cei mai multi dintre noi, laptele de cocos este un produs alimentar care merita introdus in dieta obisnuita, limitandu-se insa aportul zilnic la maximum 50 de grame, dar de preferat si la mai putin daca se intentioneaza sa se consume lapte de nuca de cocos pe perioade mai mari de vreme. Beneficiile pentru sanatate vor fi multiple, iar in ce priveste gustul nu mai are rost sa spunem nimic in plus, copiii indragostindu-se pur si simplu de acest aliment placut si cu efect racoritor.

Autor:  Lucia Mihailescu