Site coolinaria.ro

Cateva trucuri inedite ale gatitului modern


Cateva trucuri inedite ale gatitului modern Puteti consulta in continuare cateva dintre trucurile de gatit utilizate in mod frecvent de bucatarii amatori din Romania, care fie au dorit sa economiseasca astfel timp, fie au descoperit din intamplare unele metode de succes la gatit pe care s-au si grabit sa le impartaseasca altora:

- Legumele boabe sunt sanatoase si bune pentru consum daca nu plutesc la suprafata atunci cand se depun intr-un recipient cu apa. Boabele care plutesc la suprafata trebuie eliminate deoarece au fost afectate de daunatori sau de mucegai;

- Fructele de padure, capsunile de gradina si afinele sunt niste ingrediente excelente pentru tot felul de creme si sosuri fie pentru desert, fie pentru felul principal;

- Oaule care se prind de cartonul in care au fost pastrate pot fi desprinse usor daca se umezeste cartonul mai inainte;

- Pentru a coase bine curcanul sau puiul pus la cuptor se poate apela la ata dentara simpla, fara ceara sau arome. Ata dentara va face o treaba foarte buna si poate fi folosita cu succes si la legarea preparatelor de patiserie sau la umpluturile cu legume, la chisca, caltabosi sau chiar si ardei umpluti;

- Varza pentru sarmalute poate fi fragezita daca se lasa capatana de varza vreo 2 zile la frigider si se pune apoi la decongelat peste noapte, in chiuveta, intr-un recipient larg;

- Faina alba din camara de alimente va fi intotdeauna protejata de insecte daca se depoziteaza impreuna cu cateva frunze uscate de dafin. Frunzele de dafin tin insectele deoparte inclusiv pe rafturile si in sertarele din bucatarie, deci nu uitati sa faceti uz de acestea acolo unde este cazul;

- Ghimbirul, in special radacina de ghimbir, este bine de pastrat la frigider doar pentru scurte perioade de vreme, altfel ghimbirul fiind indicat sa se dea la congelator, necojit, si sa se taie doar cate o bucata atunci cand este nevoie la gatit;

- Ardeii grasi si vinetele pot sta multa vreme la congelator, in pungi speciale, daca se gatesc la flacara aragazului, se decojesc si se plaseaza apoi, dupa ce s-au racit la congelator;

- O singura lingurita de zeama de lamaie adaugata in apa unde se fierbe orezul va ajuta bucatarul sa obtina un pilaf de orez pufos si foarte alb;

- Legumele rezista mai mult la pastrat daca se invelesc in hartie de bucatarie si abia poi se pun in pungi, la rece;

- Albusul de ou ajuta simtitor la obtinerea de frisca de calitate superioara;

- Cartofii nu mai incoltesc in camara de alimente daca se depoziteaza impreuna cu unul sau doua mere nu prea coapte;

- Cuburile de gheata perfecte se obtin intotdeauna din apa fiarta;

- Albusul de oua se bate foarte usor si foarte bine doar in recipiente din inox;

- Parjolutele, hamburgerii si alte preparate din carne tocata nu se lipesc de tigaie sau de gratar daca se unge bine tigaia sau gratarul cu fasii subtiri de slaninuta de porc.

Autor:  Lucia Mihailescu