Site coolinaria.ro

Cum prevenim formarea pietrelor la rinichi?


Cum prevenim formarea pietrelor la rinichi? O dieta echilibrata poate preveni inclusiv formarea pietrelor la rinichi, alimentatia fiind unul dintre factorii care poate bloca sau, dimpotriva, exacerba o asemenea conditie grava a organismului uman. Alaturi de alimentatie, exista si alti factori agravanti, ereditatea fiind unul dintre acestia, dar si mediul inconjurator, greutatea corporala sau aportul zilnic de lichide.

Se stie faptul ca, dupa procesarea alimentelor in organism, substantele care rezulta (saruri minerale) sunt purtate prin sange inspre rinichi si apoi eliminate prin urina, dar exista si produse alimentare care, dupa ce sunt procesate, duc la formarea unor formatiuni cristalizate minuscule, care mai apoi ajung in zona rinichilor, putand ingreuna astfel eliminarea urinei. In cazurile grave, aceste formatiuni cristalizate se dezvolta in adevarate pietre, diferite dupa specificul fiecarui organism, dar toate periculoase pentru sanatate.

Unele pietre la rinichi sunt formate atunci cand urina este foarte acida, cu un PH scazut, in aceasta situatie producandu-se asa-numitele pietre pe baza de oxalat de calciu, care isi extrag elementele de compozitie din calciul prezent in alimente sau chiar din oase, din unele legume, fructe si nuci sau alune ori din zarzavaturi. Pietrele pe baza de oxalat de calciu sunt cele mai frecvente, putand fi generate si de factori precum aportul scazut de lichide, aportul excesiv de vitamina D, medicatie (ex.: diuretice) sau anumite boli cronice.

Pietrele pe baza de fosfat de calciu apar ceva mai rar si se situeaza la polul opus din punct de vedere al aciditatii, adica sunt caracterizate printr-un PH ridicat, de asemenea factor favorizant pentru formarea pietrelor la rinichi. Pietrele de acid uric sunt insa caracterizate de o aciditate crescuta, dar au drept cauza alimentatia bogata in proteine, peste si fructe de mare.

Pietrele de struvita au o situatie aparte, acestea rezultand in urma infectiilor care afecteaza rinichii si nemaifiind influentate de dieta ci de pastrarea sanatatii sistemului urinar, care trebuie sa fie mereu pazit de alte infectii si de atacul bacteriilor. In sfarsit, pietrele de cistina sunt o forma foarte rara de calculi, care se formeaza dintr-un aminoacid, numit cistina. Formarea lor se datoreaza de asemenea alimentatiei gresite, bogata in proteine si fara un aport util de lichide.

Ca masuri utile de prevenire si eliminare corecta a acestor pietre care afecteaza rinichii, pe primul loc se afla aportul marit de apa si alte lichide clare in alimentatie, medicii recomandand un minimum necesar de fluide in functie si de cat de activi sunt pacientii, de starea vremii (anotimpuri) si alti factori. Unele studii au indicat faptul ca, pe langa apa proaspata, si sucurile naturale din citrice, precum limonada si sucul de portocale au un rol pozitiv in blocarea formarii pietrelor la rinichi, dar nu exista dovezi clare din acest punct de vedere.

Paradoxal, cafeaua si ceaiul verde sau cel negru au un rol pozitiv pentru reducerea riscului de contractare a pietrelor la rinichi, dar medicii recomanda moderatie in consumul lor si la fel stau lucrurile si in ce priveste aportul de vin si bere la dieta, si acestea cu rol pozitiv, dar in cantitati moderate. Sucul de grapefruit insa si de asemenea bauturile pe baza de cola prezinta un risc marit pentru formarea pietrelor pe baza de oxalat de calciu si la fel stau lucrurile si cu sucul de coacaze.

Sarea alimentara este unul dintre cei factorii de risc marit pentru formarea pietrelor la rinichi si ar trebui consumata in cantitati foarte mici sau chiar si eliminata pe durata mai multor zile de la dieta. Cantitatea recomandata de medici este de maximum 2400 miligrame de sare pe zi, dar se poate consuma si mai putin daca se apeleaza la condimente gustoase, care nu influenteaza sanatatea rinichilor.

Alimentele cu grad mare de procesare (conserve, compoturi, alimente congelate) si aditivii alimentari bogati in saruri trebuie complet eliminate de la dieta, iar produsele de patiserie si de panificatie care contin praf de copt, bicarbonat de sodiu, glutamat de sodiu, nitrati, nitriti si alte substante similare sunt si acestea cu grad mare de risc.

Aportul de proteine la dieta, pentru persoanele care au pietre la rinichi sau prezinta un risc de formare a acestora, trebuie limitat, carnea, pestele si ouale nefiind recomandate la dieta. Lactatele degresate si iaurturile pot fi insa consumate deoarece ajuta la prevenriea formarii pietrelor la rinichi, in special a celor pe baza de calciu. Pentru persoanele cu intoleranta la lactoza, sucul de portocale fortificat cu calciu este recomandat.

Dintre celelalte alimente, spanacul, rubarba, nucile si alunele, si taratele de grau prezinta un risc marit pentru sanatate si trebuie evitate la dieta, iar suplimentele pe baza de vitamina C sau D si alimentele fortificate cu aceste vitamine prezinta de asemenea risc pentru sanatate. In plus, un bun control al greutatii corporale, mai ales in cazul supraponderalilor, va reduce riscul formarii pietrelor la rinichi, fiind recomandat de aceea si exercitiul fizic moderat si miscarea in aer liber.

Autor:  Lucia Mihailescu