Site coolinaria.ro

Limba-mielului


27 Limba-mielului (Borago officinalis) este o planta originara din Siria, care a fost naturalizata in intreaga arie a Marii Mediterane, dar si in alte zone ale lumii. Deoarece frunzele au sumedenie de perisori asemenea limbii aspre de miel, i s-a dat aceasta denumire populara de limba-mielului. Planta creste foarte usor intr-un climat mai bland si este disponibila pe tot parcursul anului. In trecut ca si in zilele noastre limba-mielului a fost cultivata pentru uz culinar, dar si medicinal. Foarte cautat este uleiul de limba mielului, bogat in acid gama-linoleic si alti compusi utili pentru sanatate.

Limba-mielului poate fi folosita ca ingredient culinar atat proaspata cat si uscata. In stare proaspata, este utila in salate sau pentru garnituri deoarece are un gust placut, asemanator castravetului. Florile de limba-mielului sunt si ele comestibile si se folosesc de obicei la deserturi. In stare uscata sau praf, limba-mielului se foloseste la prepararea de paste, sosuri si tocanite si chiar pentru prepararea supelor. Terapeutic, limba-mielului ajuta la controlul colesterolului, amelioreaza starile de raceala si cele specifice sindromului menstrual. Se foloseste si ca planta ornamentala, dar si in agricultura unde se crede ca stimuleaza culturile de rosii, care cresc mai repede si mai gustoase.