Site coolinaria.ro

Asafoetida


36 Asafoetida este o planta cu radacini puternice si tulpina groasa, din familia patrunjelului, cu un miros foarte puternic, respingator, asemanator cu usturoiul (nu foarte proaspat). Provine din zona Iran si Afganistan, crescand si in stare naturala la inaltimi impresionante de peste 3 metri in padurile din aceasta regiune. Condimentul se obtine din lichidul rasinos obtinut din tulpina plantei, care se colecteaza de obicei incepand cu martie si aprilie, chiar inainte ca planta sa dea in floare.

Asafoetida se aseamana in stare naturala cu o guma rasinoasa de culoare gri-deschis, care se va schimba in galben spre maroniu cu trecerea timpului. Condimentul se obtine prin granularea acestei gume, iar gustul este unul asemanator cu cel de sulf sau de ceapa stricata, care insa dispare la prepararea mancarii, ramanand un gust placut si o aroma usoara de ceapa gatita. Se foloseste in special la prepararea de mese de legume, potentand gustul si aroma unor feluri de mancare mai picante, dar si la mesele de peste.

Din punct de vedere medicinal, asafoetida previne balonarea si ajuta la ameliorarea astmei, a bronsitelor si alte probleme respiratorii. Se crede, dar fara a fi dovedit stiintific, ca aceasta planta ar avea si proprietati germicide si de calmare a sistemului nervos ori chiar de vindecare a alcolismului insa nu exista deocamdata dovezi clare care sa sustina aceste ipoteze.