Site coolinaria.ro

Ardeii Jalapeno


Cunoscuti in varianta lor uscata si sub denumirea de ardei iuti chipotle, ardeii Jalapeno sunt originari din Mexic si erau folositi cu mii de ani in urma de catre azteci in bucataria lor traditionala. Aztecii uscau acesti ardei iuti pentru a se pastra mai multa vreme in aceeasi maniera cu care se pregateste carnea afumata pentru iarna deoarece simpla expunere la soare nu ii pregatea suficient pentru depozitare indelungata.

Ardeii Jalapeno proaspeti sunt destul de iuti la gust, dar prin uscare ei devin mai putin condimentati si deci mai potriviti pentru introdus la gatit (ardei chipotle). Contin capsaicina, fapt care ii face utili si pentru uzul medicinal, avand un bun rol antiinflamator, promovand activitatea la nivel cardiovascular, prevenind ulcerele de stomac si ajutand la expectoratie. Contin vitaminele A si C si pot fi utili la gatit pentru prepararea de salsa, marinate, maioneze, amestecuri de carne tocata, sosuri, tocanite, mancare de peste, chili sau supe si ciorbe.