Site coolinaria.ro

Peltea de gutui


De foarte multi ani nu m-am mai delectat cu o peltea de gutui, pana anul acesta cand bunica mea mi-a facut o surpriza preparandu-mi acest delicios desert. Pentru voi am reusit sa ii fur reteta.

Peltea de gutui

Ingrediente:
  • 1 kg gutui (sau cel mai bine cojile si miezul ramase dupa prepararea gemului de gutui)
  • 1 kg zahar
  • 1 l zeama in care au fiert gutuile
  • vanilie
Mod de preparare:
Atentie, folosim doar gutuile bine coapte si nepatate! Le curatam cu un burete mai dur ca sa inlaturam puful, apoi le taiem bucati potrivite cu coaja cu tot. Le fierbem 3 ore la foc potrivit, acoperite, iar cand fructele sunt fierte suficient, le strecuram.

La un litru din aceasta zeama adaugam 1 kg zahar si il lasam sa se dizolve, apoi punem la foc iute sa se lege. Din cand in cand culegem spuma. Cand este legata pelteaua o turnam in borcane preincalzite si apoi le sterilizam.

Pentru a obtine culoarea roz putem pune la 1 kg gutui, 1 kg mere rosii ionatan sau alte mere cu coaja rosie.

Putem folosi pelteaua de gutui pentru tarte, budinci, gris si orez cu lapte sau o punem papa ca atare.


Pofta buna!