Site coolinaria.ro

Coq au vin


Coq au Vin este un preparat tipic frantuzesc, o metoda surprinzator de facila de a gati carnea de pui. Sursa mea de inspiratie a fost o reteta a minunatei Julia Child.

Coq au vin

Ingrediente:
  • 1 cocos
  • 700ml vin rosu
  • 400g piept de porc crud
  • uscat
  • 300g ciuperci mici
  • 2 cepe
  • 200g arpagic
  • 2 fire tulpina de telina
  • 3-4 morcovi
  • 2 radacini patrunjel
  • 5 catei de usturoi
  • 3-4 crengute cimbru
  • 4 foi dafin, 50g unt
  • 1 legatura patrunjel verde
  • 50ml coniac
  • 1 lingura faina
  • sare si piper
Mod de preparare:
Curatam cocosul, il parlim la flacara, il spalam si il taiem in bucati potrivite.

Curatam legumele, le spalam si le taiem in cubulete. Punem intr-un castron incapator bucatile de carne, legumele tocate, tulpina de telina tocata, usturoiul tocat, foile de dafin, cimbrul si 1 lingurita boabe de piper. Turnam in castron vinul, astfel incat sa acopere totul. Acoperim castronul cu folie si il punem la frigider sa se marineze 24 de ore.

Taiem pieptul de porc in feliute de 5mm grosime si le prajim in unt pana cand se rumenesc bine si devin crocante. Le scoatem pe o farfurie si in untul ramas prajim bucatile de carne marinate, pana cand se rumenesc bine pe toate partile.

Punem coniacul si ii dam foc, apoi cand alcoolul s-a evaporat, adaugam legumele si marinata in care au stat bucatile de carne. Acoperim cu un capac si fierbem bine totul la foc mic 1 ora.

Scoatem bucatile de carne si legumele pe un platou, le acoperim si le pastram calde. Strecuram zeama ramasa, adaugam unt si faina desfacuta in putina apa si mai fierbem sosul pana cand incepe sa se ingroase.

Servim bucatile de carne cu garnitura de legume, feliute de piept de porc prajite, totul stropit cu sos si presarat cu patrunjel tocat marunt.


Pofta buna!