Site coolinaria.ro

Sos spaniol



Sos spaniol

Ingrediente:
  • 80g unt
  • ½ morcov
  • 1 foaie dafin
  • 1 fir cimbru
  • 7 tulpini de patrunjel (fara frunze)
  • 50g faina
  • 200ml vin alb
  • 1 litru supa de carne
  • 30ml coniac
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 60g ciuperci
  • sare si piper
Mod de preparare:
Incalzim untul si punem zarzavatul curatat si taiat in feliute. Amestecam din cand in cand, ca sa nu se prinda de vas. Cand sunt pe jumatate prajite, adaugam faina si o rumenim la foc mic, amestecand continuu. Cand faina s-a rumenit uniform, turnam in vas supa, putin cate putin, ca sa nu se formeze cocoloase. Lasam sa fiarba la foc mic 30 de minute, apoi adaugam in vas vinul si pasta de rosii. Punem si ciupercile taiate si mai fierbem inca o jumatate de ora, tot la foc mic.

Pentru rafinarea acestui sos procedam astfel: eliminam spuma ori de cate ori este nevoie, trecem prin sita sosul dupa ce a fiert timp de o ora, apoi il punem din nou la fiert. Chiar daca focul este foarte mic, sosul fierbe si se ridica la suprafata grasime. Aceasta trebuie luata cu o lingura si eliminata. Din cand in cand adaugam pentru compensare cate o lingura de apa rece in sos. Aceasta operatiune de rafinare a sosului se incheie cand sosul este curat, fara grasime sau faina la suprafata. Sosul fiert are consistenta unui sirop de calitate.

Adaugam coniacul si amestecam bine. Mai lasam pe foc 3 minute si apoi il mai trecem o data prin sita. Acest sos este baza tuturor sosurilor brune care insotesc, de regula, preparatele din vanat si carnea rosie.


Pofta buna!