Site coolinaria.ro

Gratin de dovleac - Lurrama -



Gratin de dovleac - Lurrama -

Ingrediente:
  • 3 kg de dovleac
  • 500 gr de ceapa dulce (rosie)
  • 200 gr branza telemea veche de oaie (de minimum 12 luni)
  • 50 gr seminte de dovleac
  • 2 sticle de vin rosu nou, bogat in tanin
  • ulei de masline
Mod de preparare:
Curatati ceapa si apoi taiati-o. Puneti-o intr-un vas peste care turnati vinul si un litru de apa pe care le fierbeti. Fierberea poate sa dureze o ora sau chiar mai mult deoarece trebuie ca tot lichidul sa se evapore iar ceapa sa fie total ‘’scazuta’’ si ca o pasta. Dati-o de-o parte si lasatri sa se raceasca.

Incalziti cuptorul la 250 °C (th. 8-9). Indepartati coaja dovleacului, scoateti-i semintelesdin care orpriti 50 gr. Taiati dovleacul in bucati de cca 100 gr si introduceti-le in cuptor intr-o tava de copt. Lasati-l sa se coaca pana ce devine auriu la exterior si moale la interior (puteti sa-l incercati cu ajutorul unui cutit). Lasati-l sa se racoreasca si apoi pasati-l usor cu o furculita.

Taiati branza de oaie in felii subtiri.

Ungeti cu ulei o tava de copt si asezati jumatate din feliile de dovleac coapte, acoperitile cu un rand de branza si de un strat din ceapa pe care am fiert-o in vin rosu. Adaugati un alt strat de branza ; pastrati 1 sau 2 felii si restul de dovleac. Terminati prin adaugarea semintelor de dovleac si ultimele doua felii de branza.

Reduceti termostatul cuptorului la 180 °C (th. 6). Introduceti vasul in cuptor si coaceti-l 30 min. Serviti-l cald.

RECOMANDARI
Arnaud Daguin : ‘’In limba basca, lurra este pamantul si ama este mama. Pentru acest fel de mancare imi place dovleacul de Venise, nu-mi plac alte varietati de dovleac pentru ca au tendita de a transforma textura gratinului prea densa.


Pofta buna!