Curatati ceapa si apoi taiati-o. Puneti-o intr-un vas peste care turnati vinul si un litru de apa pe care le fierbeti. Fierberea poate sa dureze o ora sau chiar mai mult deoarece trebuie ca tot lichidul sa se evapore iar ceapa sa fie total ‘’scazuta’’ si ca o pasta. Dati-o de-o parte si lasatri sa se raceasca.
Incalziti cuptorul la 250 °C (th. 8-9). Indepartati coaja dovleacului, scoateti-i semintelesdin care orpriti 50 gr. Taiati dovleacul in bucati de cca 100 gr si introduceti-le in cuptor intr-o tava de copt. Lasati-l sa se coaca pana ce devine auriu la exterior si moale la interior (puteti sa-l incercati cu ajutorul unui cutit).
Lasati-l sa se racoreasca si apoi pasati-l usor cu o furculita.
Taiati branza de oaie in felii subtiri.
Ungeti cu ulei o tava de copt si asezati jumatate din feliile de dovleac coapte, acoperitile cu un rand de branza si de un strat din ceapa pe care am fiert-o in vin rosu. Adaugati un alt strat de branza ; pastrati 1 sau 2 felii si restul de dovleac. Terminati prin adaugarea semintelor de dovleac si ultimele doua felii de branza.
Reduceti termostatul cuptorului la 180 °C (th. 6). Introduceti vasul in cuptor si coaceti-l 30 min. Serviti-l cald.
RECOMANDARI
Arnaud Daguin : ‘’In limba basca, lurra este pamantul si ama este mama. Pentru acest fel de mancare imi place dovleacul de Venise, nu-mi plac alte varietati de dovleac pentru ca au tendita de a transforma textura gratinului prea densa.
Pofta buna!