Site coolinaria.ro

Mancare de gutui


Mancarea de gutui este un deliciu chiar si pentru cei care adora carnea, desi este un fel de mancare mai degraba pentru vegetarieni. Poate fi de asemenea si o mancare de post, apreciata de cei ce vor o schimbare in meniul lor. Este usor de realizat si adesea o asociem serilor de iarna, iar gurmanzii pot sa o asocieze unei fripturi la cuptor din carne de rata sau vita.

Mancare de gutui

Ingrediente:
  • 2-3 gutui
  • 1 lingura de ulei
  • 2-3 linguri de zahar brun
  • 2 linguri de faina
  • Apa, un praf de sare si piper dupa preferinta
Mod de preparare:
Zaharul se pune intr-un vas pe foc si se caramelizeaza. Se toarna peste el o cana de apa si se fierbe la foc moderat pana ce se topeste zaharul.

Gutuile se spala, se sterg si se taie in felii (ca semilunele) mai groase. Partea lemnoasa din mijloc se indeparteaza. Intr-un alt vas (in care se va prepara mancarea) se topeste untul si se inabusa feliile de gutui 2-3 min. Se toarna apoi caramelul si se fierb impreuna la foc moderat cca. 10 min.

Din faina si apa se face o compozitie de consistenta unei smantani mai subtiri care curge si se toarna peste gutuile cu caramel. Se mai fierbe la foc redus inca 10 min, se sareaza dupa gust.

Se poate servi calda alaturi de o garnitura de orez daca sunteti vegetarieni sau tineti postul sau chiar si cu putina carne preparata la cuptor.


Pofta buna!