Site coolinaria.ro

Chiftelute de vita cu sos de ardei gras si ciuperci


Chiftelutele se prepara din carne de vita tocata la care adaugam cateva condimente si mirodenii putin diferite de ceea ce obisnuim sa folosim in bucataria traditionala, ca de exemplu: coriandru, piper, putin ardei iute, boia dulce si/sau iute de ardei. Reteta se completeaza cu cateva rosii si ciuperci.

Chiftelute de vita cu sos de ardei gras si ciuperci

Ingrediente:
  • 600 gr carne de vita tocata
  • 400 gr ciuperci
  • 60 ml ulei de masline
  • 2 rosii mici
  • 150 gr tomato cherry
  • 20 gr seminte de pin
  • 600 ml vin alb sec
  • 1 ou
  • 3 buc ardei gras de culoare rosie
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 varf de lingurita de coriandru
  • 1 frunza de dafin
  • 1 varf lingurita ardei iute deshidratat transformat in pudra
  • ½ lingurita de boia dulce si/sau iute de ardei
  • 2 catei de usturoi
  • ½ legatura de patrunjel
  • 1 praf de sare
Mod de preparare:
Carnea de vita se toaca si se amesteca cu oul.

Toate legumele se spala si se pun la scurs. Ceapa verde se curata, se spala si se pune si ea la scurs. Coriandrul se piseaza. Ardeii grasi se curata de cotoare si de seminte si se taie in cubulete.

Rosiile se curata de coaja, se scot partea cu seminte si se taie si ele in cubulete. Rosiile cherry se taie in 4.

Usturoiul se curata si se taie in feliute subtiri.

Ciupercile se curata si se taie in sferturi. Patrunjelul se spala, se curata de codite si se taie marunt.

Intr-un castron se amesteca carnea de vita impreuna cu coriandrul, cu semintele de pin si cu jumatate din cantitatea de ceapa verde tocata. Se adauga sare si ardeiul iute uscat si pisat pudra. Se fac chiftelele fie de forma bilelor, fie plate.

Se pot praji putin timp in ulei dar sunt mai putin sanatoase, desi mai gustoase. Alegeti varianta care va place mai mult.

Intr-o cratita se pune putin ulei de masline si se inabusa pentru 2 min restul de ceapa verde. Se mai adauga un praf de piper, sare, usturoiul taiat si ardeii taiati cuburi mici. Focul se reduce si totul se inabusa timp de 15-20 min. Se adauga apoi cimbrul si foaia de dafin. La final se stinge cu vinul alb peste care punem toate rosiile. Se lasa sa fiarba la foc redus aproximativ 20 de min.

Chiftelele (prajite sau nu) se introduc in cratita iar peste ele se pun ciupercile. Se acopera cu un capac sau cu o folie de aluminiu si vasul se introduce in cuptorul preincalzit la 150º C. Vasul (o cratita de preferat) se tine in cuptor 20-25 min la foc redus. Se incearca din cand in cand daca chiftelele sunt bine patrunse (cele putin prajite vor fi gata mai repede). Cand sunt gata se scot din cuptor si se presara pe deasupra patrunjelul.

Se servesc fierbinti alaturi de o garnitura preferata.


Pofta buna!