Site coolinaria.ro

Tabla de sah din cartofi si sfecla rosie


Acest aperitiv va uimi prin aspectul sau dar si prin ingeniozitatea de care veti da dovada realizandu-l. Il puteti realiza foarte usor si cu ceea ce aveti in camara, fara a fi maestri in arta bucatariei. Toata lumea va fi incantata de aceasta combinatie de culori si arome, sigur cu impact mare mai ales asupra celor mai micuti, care vor privi cu uimire aceasta tabla de sah a lui Alice din Tara Minunilor!

Tabla de sah din cartofi si sfecla rosie

Ingrediente:
  • 300-350 gr cartofi cu coaja rosie
  • 300-350 gr sfecla rosie fiarta sau coapta
  • 1 pahar de smantana
  • 3 linguri de maioneza
  • 2-3 linguri de marar fin tocat
  • 1 lingura suc proaspta de lamaie
  • Sare si piper dupa preferinta
Mod de preparare:
Cartofii si sfecla se fierb separat. Calculati cca 20 min din momentul in care apa incepe sa fiarba. Incercati cu varful unui cutit. Daca sunt gata scurgeti apa si lasati-i sa se raceasca bine, abia apoi ii curatati de coaja.

In acest interval de timp preparati sosul amestecand si omogenizand smantana cu maioneza si cu mararul tocat fin. Se pune dupa preferinta sare si piper proaspat macinat. Optional se drege cu putin suc proaspat de lamaie.

Dupa ce cartofii si sfecla s-au racit se taie in rondele de cca 5 mm grosime.
Din prima, rondela se taie un prim patrat cu latura de 2 cm care se foloseste apoi ca tipar pentru taierea restului de cartofi. Se procedeaza in acelasi mod si pentru sfecla. Pentru asamblare este preferabil un platou patrat sau dreptunghilar. In felul acesta acest joc de doua culori este mai bine pus in evidenta.

Sosul de smantana se serveste alaturi.
Aceasta tabla de sah poate fi realizata din diferite alte combinatii: carne de vita fiarta cu cartofi insotita de un sos din hrean; din sfecla rosie si telina fiarta cu sos remoulade; cascaval cu sunca cu acelasi sos din hrean.

Combinatiile pot continua. Incercati-va imaginatia si veti vedea ce rezultate minunate veti avea!

Resturile de cartofi si sfecla nu se arunca, ci se pun la frigider si se servesc tot ca o garniture pentru carnea de pui, curcan sau vita impreuna cu unul din sosurile preferate sau simplu cu putin ulei de masline, sare si piper.


Pofta buna!