Site coolinaria.ro

Orez cu lapte si sos de visine


Chiar si cei mai putin nostalgici adora un anume desert sau fel de mancare al copilariei lor. Orezul cu lapte este unul din dulcele ce poate deveni preferat al piticutilor nostri.

Iar cei mari isi pot aminti cu placere de zilele copilariei cand bunica pregatea pentru gustarea de la ora 4 acest minunat orez cu lapte pe care presara cu multa dragoste un praf de scortisoara. Noi, pentru a da o alta dimesiune amintirilor, pentru a schimba putin din obiceiurile culinare, am adaugat un sos diferit de ceea ce stiam odata, am sugerat unul sau doua ingrediente ce duc acest desert putin catre o nota de rafinament, pentru a va starni curiozitatea si placerea de a incerca sa-l preparati.

Orez cu lapte si sos de visine

Ingrediente:
  • 125 gr orez cu bobul rotund
  • 0,75 ml lapte
  • 200 gr zahar
  • 1 baton de vanilie
  • 100 gr migdale tocate fin
  • 300 ml smantana lichida de patiserie
  • - Pentru sosul de visine:
  • 200 gr visine congelate
  • 75 gr zahar tos
Mod de preparare:
Pentru orezul cu lapte se pune un vas mai mare in care laptele impreuna cu batonul de vanilie (taiat in doua pe lungime si in doua pe grosime) se lasa sa fiarba. Se scoate vanilia si se lasa in asteptare.

Intr-un alt vas se pune orezul si apa de 3 ori cantitatea orezului. Se fierbe cca 20 min impreuna cu un praf de sare, pana ce bobul este aproape fiert (se desface si incepe sa ‘’infloreasca’’).

Dupa acest interval de timp, se scurge surplusul de apa. Se toarna imediat laptele clocotit. Temperatura trebuie sa fie practic aceeasi si la orez si la lapte. Se mai fierbe inca 15-20 min la foc redus, amestecand pentru a evita lipirea de vas.

Catre final se adauga si zaharul. Dupa ce zaharul s-a topit, se mai fierbe inca 5 min, se stinge apoi focul si se lasa sa se raceasca.

Se prepara sosul de visine:

Visinele inca congelate se pun intr-un vas impreuna cu zaharul. Se fierb cca 5 min amestecand continuu pana ce visinele se decongeleaza.

Se mai fierb inca 3 min pana ce acesta mai scade. Daca siropul este in cantitate prea mare , nu se arunca ci se scurge din el intr-o cana. Se poate folosi eventual la clatite sau la alta prajitura care necesita acest ingredient.

1/3 din migdale se prajesc intr-o tigaie, fara adaos de ulei sau zahar.
Separat, smantana lichida se bate cu ajutorul mixerului electric. Rezulta o frisca neindulcita care se va incorpora in orezul cu lapte fiert si racit. Se amesteca deasemenea si migdalele crude neprajite.

Se ia aceasta compozitie, se aseaza in vase individuale, se presara migdalele prajite si se stropesc cu sos de visine

In cazul in care acest orez cu lapte este destinat celor mari, se pot adauga si cateva lacrimi de visinata sau de un vin lichioros.


Pofta buna!