Site coolinaria.ro

Sote de iepure cu sos alb de smantana si vin alb


Trecand prin diferite supermarketuri si chiar si in piete, am constatat cu placere ca se poate procura carne de iepure, fie ca este vorba de iepure intreg sau chiar doar de pulpe. Redescoperiti savorile carnii de vanat si incercati sa preparati de exemplu iepurele, fara teama unui esec. Veti reusi sa-i faceti pe cei dragi sa-si doreasca iarasi si iarasi alte feluri de mancare, sofisticate dar usor de preparat, ceva care sa va scoata din monotonia cotidiana, care sa va dezvolte gusturi noi, altele decat ceea ce ati savurat pana acum. Curiozitatea va va fi rasplatita!

Sote de iepure cu sos alb de smantana si vin alb

Ingrediente:
  • 1 iepure intreg
  • 4-6 buc ceapa rosie de apa, de forma alungita
  • 100 gr smantana
  • 100 ml vin alb sec
  • 30 gr unt
  • 1 lingura de ulei
  • 1 varf de lingurita de cimbru
  • 1 frunza de dafin
  • 1 praf de sare
  • 1 varf de cutit de piper macinat
Mod de preparare:
Iepurele se taie in bucati, de preferat in numarul de portii pe care le doriti (in cazul nostru se pot obtine 4 portii).

Intr-o tigaie se pune uleiul si untul impreuna, se pun bucatite de iepure si se rumenesc usor pe ambele parti, la foc mic si cu grija in asa fel incat grasimea sa nu se arda si sa nu fumege.

Se scot bucatile de friptura rumenite si se pun intr-un vas, in asteptare.
In grasimea in care carnea s-a rumenit, se pune ceapa rosie taiata marunt si se inabusa la foc redus, se toarna vinul alb, se adauga cimbrul, sarea, piperul proaspat macinat si foaia de dafin. Bucatile de friptura se aseaza intr-un vas de Jena sau intr-o tava de friptura, se adauga ceapa stinsa cu vin alb, se acopera cu un capac sau cu o folie de staniol si se da la cuptor. Se tin la cuptor aproximativ 1 ora, la foc redus. Se verifica san u scada sosul creat. Daca sosul scade, se adauga cate o cescuta cu apa fierbinte, din cand in cand. Tava trebuie sa ramana permanent acoperita. Dupa o ora, se verifica cu o furculita de friptura daca carnea este bine patrunsa. Daca este necesar, se mai lasa tava inca 15 min pentru ca friptura sa fie bine patrunsa. In ultimele 5 min se scoate tava si se adauga smantana in soteul obtinut.

Friptura se aseaza pe un platou incalzit in prealabil si se acopera cu sosul preparat din smantana si vin.

Putem sa servim acest deliciu cu orez basmatic sau cu cartofi fierti la vapori.


Pofta buna!