Site coolinaria.ro

Ghiveci manastiresc


Aceasta reteta este una din acelea care sunt bune sa le folositi, fie ca mancati de post, fie ca nu, alaturi de o friptura, sau daca doriti sa aveti la masa o varietate de arome provenite de la legumele atat de sanatoase si bogate in vitamine si saruri minerale.

Ghiveci manastiresc

Ingrediente:
  • 1 morcov
  • 1/2 telina
  • 1 dovlecel mic
  • 1 ceapa
  • 1 ardei gras rosu
  • 1/4 praz
  • 100 gr mazare boabe
  • 100 gr fasole verde
  • 100 gr bame
  • 150 gr rosii in suc de rosii
  • 1/4 varza alba
  • 1 vanata mica
  • 2 cartofi mijlocii
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 1/2 legatura marar
  • 1 varf lingurita de piper macinat
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 praf de sare
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 lingura maizena - optional
Mod de preparare:
Ceapa se curata si se taie felii subtiri. Se pune intr-o tigaie si se inabusa putin dupa care se scoate si se pune intr-un vas de Jena.

Morcovul, telina, dovlecelul si prazul se curata si se taie rondele ceva mai groase. Se inabusa si ele in aceeasi tigaie dupa ce a fost scoasa ceapa. Se inabusa putin dupa care se scot cu ajutorul unei palete si se asaza in vasul de sticla termorezistenta.

Mazarea, fasolea verde si bamele pot fi din conserva sau de la congelator. Daca provin din conserve, acestea se scurg bine si se pun in straturi succesive in vasul de sticla fara a le inabusi.
Cartofii se curata de coaja, se taie in rondele si se adauga in alt strat legumelor deja puse in vas.

Vanata se taie rondele, se presara putina sare si se lasa sa se scurga sucul usor amarui. In cazul in care aveti vinete in congelator, folositi-le pe acelea fara a le dezgheta. Taiati din calup cateva bucatele pe care le dispuneti uniform in vas.

Varza se taie fideluta, se caleste usor in tigaie si se pune peste vanata.
Dupa ce toate legumele au fost asezate in vas, se toarna pe deasupra rosiile – care au fost inabusite in ulei, in prealabil, usturoiul pisat, se presara un praf de sare si piper si se adauga 200 ml de apa.

Vasul se acopera cu un capac sau cu o folie de aluminiu si se introduce in cuptorul preincalzit pentru cca 20 min.
In cazul in care doriti sa aveti un sos mai gros, folositi maizena (amidon de porumb) pentru a obtine consistenta dorita. In acest caz, dupa 20 min se scurge sosul lasat de legumele aproape fierte, se amesteca cu maizena si se rastoarna in vas. Acesta se mai introduce in cuptor inca 5-10 min cat sa se ingroase sosul.

Cand este gata, se serveste cu verdeata proaspat taiata si presarata pe deasupra.
Ghiveciul acesta poate fi si o buna garnitura pentru diverse tipuri de fripturi.


Pofta buna!