Site coolinaria.ro

Bors de miel


Ciorba traditionala cu carne de miel nu lipseste din meniul duminicii de Paste. Pentru ca aceasta carne este mai greu digerabila, trebuie ales cu grija meniul, pentru a avea un echilibru si pentru a evita o digestie dificila sau poate chiar una imposibila.
De aceea, la prepararea borsului de miel nu trebuie sa lipsesca anumite ingrediente ca tarhonul, leusteanul si loboda. Toate aceste verdeturi de sezon au rol de vitaminizare. De asemenea, au un rol diuretic si dau savoare borsului.
Optional, borsul se poate drege cu galbenus frecat cu smantana.

Bors de miel

Ingrediente:
  • Capatana, coaste si sira spinarii de la miel
  • 2 morcovi
  • 1 patrunjel
  • 1 pastranac
  • 1 ceapa veche
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 ceasca mica de orez
  • 1/2 legatura tarhon
  • 1/2 legatura leustean
  • 1 legatura de loboda verde
  • 0,5 l bors
  • 1 galbenus
  • 100 gr smantana
  • 1 praf de sare
Mod de preparare:
Carnea de miel se parleste la flacara directa, la aragaz pentru a inlatura eventualele fire din blana. Se spala bine in apa rece.

Intr-o oala mai mare se introduce capatana si restul de carne deja portionata.
Se acopera cu apa rece in asa fel incat aceasta sa depaseasca cu cativa cm carnea.
Se sareaza si se fierbe. Se strange spuma cu o spumiera.

Dupa cca 20 min din momentul fierberii se adauga ceapa veche curatata de coaja, dar intreaga, radacinoasele curatate de coaja si date prin razatoarea mare si ceapa verde tocata marunt.
Acestea se fierb cca 10 min, se scoate ceapa veche, dupa care se adauga orezul si la final frunzele de loboda tocate fideluta.

Se fierb aproximativ 5 min, dupa care se aduga borsul fiert in prealabil.
Se potriveste de sare si, la final, cu 2-3 min inainte de a stinge focul, se adauga frunzele de tarhon si leustean tocate marunt.

Cand s-a mai racorit putin - optional - se poate drege cu smantana frecata cu 1 galbenus de ou.


Pofta buna!