Site coolinaria.ro

Cuscus cu carne de miel si legume


Pentru ca ne apropiem de Paste, va propunem sa gatiti acest cuscus cu carne de miel. Este un fel de mancare nord african, definit prin asocierea granulelor conglomerate de grau dur cu naut sau diverse alte leguminoase. Poate fi mancat rece sau cald, simplu, aromatizat cu diverse plante aromatice preferate sau poate insoti o tocana de legume si o carne fripta, fiarta sau inabusita. Chiar daca acest fel de mancare este foarte frecvent in nordul Africii, a ajuns sa fie foarte apreciat in multe tari europene.

Cuscus cu carne de miel si legume

Ingrediente:
  • gat, umar si piciorul din fata ale mielului
  • 4 morcovi
  • 1 praz
  • 2 dovlecei mici
  • 1/2 telina
  • 200 gr mazare verde
  • 1 ardei gras rosu
  • 1 ardei gras verde
  • 200 gr naut din conserva
  • 0,5 kg cuscus bob mijlociu
  • 1 lamaie
  • 1/2 lingurita boia de ardei (dulce sau iute)
  • 1 varf de lingurita chimen pisat
  • 1 varf de lingurita nucsoara rasa
  • 1 praf de sare
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 1/2 legatura de patrunjel
Mod de preparare:
Morcovii se curata de coaja, se spala, se scurg bine si se taie pe lungime si latime rezultand 8 lamele potrivit de groase.
Ardeii se curata, se spala si se taie in sferturi.
Dovleceii se taie in felii de 1-1,5 cm grosime.

Telina se curata de coaja si se taie si ea in felii, care vor fi stropite cu suc de lamaie pentru a nu se innegri pana ce le introducem la fiert.
Prazul se curata si se taie in segmente de 7-8 cm lungime si apoi in 2 sau 4, in functie de grosimea firului de praz.

Intr-o cratita se pune uleiul de masline si se inabusa bucatile de carne care au fost deja portionate.
Se scot din cratita si se lasa in asteptare.
In aceeasi cratita se inabusa legumele cu grija ca sa-si mentina forma.

Se adauga si bucatile de carne deja inabusite, se toarna putin apa fiarta peste ele si se continua fierberea, la foc redus amestecand cu grija cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule din silicon.
Se adauga un praf de sare, piper, boia de ardei si se continua fierberea inca 20 min la foc redus.

Apoi punem mazarea verde, nautul scurs bine si mirodeniile.
Se introduce vasul in cuptor si se mai fierbe inca 15 min.
Cuscusul se pune la inmuiat cca 15 min.
Se scurge de apa si se fierbe intr-un vas de gatit la aburi folosindu-ne de indicatiile de pe ambalaj.

Cand totul este gata se asaza pe un platou si se presara verdeata tocata fin.
Se serveste fierbinte insotit de un vin rose.

Foto: Wikipedia


Pofta buna!