Site coolinaria.ro

Prajitura cu branza dulce


Dulciurile traditionale pentru masa de Paste sunt prajituri pe baza de branza de vaci. Fie ca vorbim de pasca cu branza dulce si stafide, fie ca vorbim despre o placinta cu branza dulce, nici o sarbatoare de Paste nu poate trece fara un desert parfumat.

Reteta noastra de prajitura cu branza poate va va determina s-o incercati pentru simplitatea ei si pentru eliminarea stresului provocat de un eventual esec al prepararii compozitiei de cozonac care insoteste umplutura pentru pasca.

Prajitura cu branza dulce

Ingrediente:
  • Pentru umplutura:
  • 250 gr branza de vaci proaspata
  • 150 gr zahar pudra
  • 50 gr maizena
  • 25 gr unt
  • 5 oua mari
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri de lapte
  • 1 lingura de coaja rasa de portocala si de lamaie
  • 1 lingurita vanilie
  • 100 gr stafide – facultativ
  • Pentru decor:
  • zahar pudra sau 1 ou batut cu putin zahar
  • Pentru aluatul dospit:
  • 0,8 kg faina
  • 200 gr margarina
  • 150 gr smantana
  • 2 oua
  • 1 lingurita de sare
  • 25 gr drojdie de bere
  • 1 cescuta de lapte caldut
  • 1 lingurita zahar
Mod de preparare:
Cuptorul se incalzeste la 180ºC.
Branza de vaci se cauta sa fie mai vascoasa si bine scursa.
Galbenusurile se separa de albusuri.

Intr-un castron se pune branza de vaci bine scursa si se amesteca cu 125 gr zahar pudra.
Se adauga laptele si se bate bine pana ce compozitia se omogenizeaza, dupa care se incorporeaza galbenusurile frecate cu un praf de sare, maizena si toate aromele.
Se amesteca totul bine.

Separat se bat albusurile spuma tare si se adauga restul de 25 gr de zahar pudra.
Se bate in continuare pana ce zaharul se topeste.
Se incorporeaza usor albusul in compozitia care contine branza.
Facultativ, se adauga stafide (curatate cu grija de codite).

Aluatul dospit se prepara dupa reteta cunoscuta:
Se prepara maiaua: intr-un bol se pune drojdia de bere cu o lingurita de zahar si se freaca pana ce compozitia se lichefiaza si devine omogena.
Putin cate putin se pune apoi laptele caldut, amestecand mereu.
Se amesteca totul cu o lingura de faina, iar in final se presara inca o lingura de faina, in ploaie, fara a o mai amesteca.
Aceasta are rolul de a evita formarea unei cruste nedorite pe maia.

Se acopera cu un servet si se pune intr-un loc calduros, ferit de curent de aer rece.
Se lasa sa creasca cca 20 min.
Dupa ce maiaua a crescut, se pune faina intr-un lighenas si, in mijlocul ei, ca intr-un cuib: 1 ou, smantana, sarea, margarina inmuiata – dar nu topita – si maiaua dospita.
Se amesteca toate, de preferat cu mana, pana ce aluatul are consistenta.

Aluatul se lasa si el la dospit, cca 20-30 min, intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer rece.
Dupa ce a dospit, aluatul se pune in forma pe fundul formei de copt.
Se intinde bine si pe peretii acesteia.
Se mai lasa inca 10-15 min sa mai creasca si in forma.

Se toarna apoi compozitia cu branza si oua peste aluatul fraged si se introduce in cuptor pentru 40 min.
Se unge cu ajutorul unei pensule cu un ou batut cu putin zahar.
Dupa coacere forma se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca bine inainte de a fi taiata.
Daca nu se unge cu ou, se poate pudra cu putin zahar pudra.


Pofta buna!