Site coolinaria.ro

Jeleu cu flori de salcam


Aceasta reteta de jeleu cu flori de salcam va va incanta privirea, dar si gustul, cu aromele sale. Jeleul este atat de fin si de placut la gust, incat se poate spune ca numai dulceata din petalele de trandafiri poate sa-l egaleze.

Jeleu cu flori de salcam

Ingrediente:
  • Pentru 4-5 borcanele:
  • 1 kg zahar
  • 1,5 kg mere
  • 1,5 l apa rece
  • sucul de la o lamaie
  • 30 gr flori de salcam
  • 4-5 ciorchini de flori de salcam proaspat culese pentru ornat borcanelele
Mod de preparare:
Merele se spala bine, se lasa la scurs si se taie in sferturi fara a le curata de coaja si fara a le inlatura cotorul.
Acestea vor da jeleului pectina necesara coagularii.
Merele taiate in felii se pun intr-un vas mare si se acopera cu aceeasi cantitate de apa.
Pentru jeleu este bine sa se respecte cantitatile egale de mere si apa.

Se pune vasul la fiert si, cand incepe sa dea in clocot, focul se reduce si se continua fierberea la temperatura redusa, timp de 30 min.
Se strecoara merele fierte prin strecuratoare. Se va folosi pentru jeleu numai lichidul. Restul de mere fierte nu se arunca.
Din ele se poate face un piure reusit caruia i se poate adauga o ligurita de miere si care poate fi un foarte gustos si aromat desert de dupa masa.

Se mai filtreaza inca o data sucul de mere si se cantareste ceea ce rezulta.
Se lasa in repaos vasul cu acest suc pana a doua zi.
Pe timpul noptii pe fundul vasului se vor mai depune si alte particule solide din suc, chiar daca acesta a fost filtrat de doua ori.
A doua zi, se pune jumatate din zahar (500 gr) pentru 1 kg de suc de mere strecurat.

Lichidul se toarna usor (fara depunerile de pe fundul vasului) peste zahar, intr-un alt vas.
Se amesteca bine si se lasa deoparte, in asteptare.

In acest timp, se separa petalele si pistilul cu stamine al florilor de salcam de pe ciorchini.
Petalele si pistilurile culese astfel se pun intr-un vas de ceramica, sticla sau chiar plastic (nu metalic) peste care se toarna siropul din suc de mere si zahar.

Se amesteca cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu o spatula de silicon (se va evita metalul pentru a nu altera aroma florilor), se acopera cu o folie alimentara sau cu un servet textil curat si se lasa la macerat 2 zile intr-un loc umbros si racoros, dar nu in frigider (acesta va distruge toate aromele fine din petalele de salcam).

Dupa trecerea acestei perioade de timp, se culeg alti 4-5 ciorchini proaspeti cu flori de salcam, se spala, se scurg bine de apa si se lasa pe un servet de hartie absorbant.

Vasul cu petalele de salcam se ia din locul umbros, se strecoara prin sita, iar florile se preseaza intre maini pentru a elibera maximum de sirop. Petalele stoarse vor fi apoi aruncate.
Se mai adauga apoi sucul de la lamaie si restul de 500 gr zahar.
Se amesteca toate si vasul se pune la fiert pana ce incepe sa clocoteasca.
De indata ce siropul incepe sa fiarba, se reduce focul la minim dar pastrandu-l totusi la punctul de fierbere.
Dupa 20 de minute se poate incerca daca siropul s-a legat folosind cateva picaturi puse pe o farfurioara.
Se ia de asemenea si spuma de la suprafata vasului folosind o lingura de lemn.

Pentru ca este vorba despre un jeleu, testul de inchegare este putin diferit decat cel pentru dulceata.
Se va vedea daca este inchegat de-abia dupa 10 min.
Se lasa sa se inchege bine si dupa acest interval se poate testa, punand degetul pe jeleu.
Daca jeleul ‘’se tine’’, se opreste fierberea. Daca nu este inchegat inca, se poate continua fierberea.
Uneori se poate, din graba, ca jeleul sa fie mai lichid, neinchegat suficient.
Jeleul se poate scoate atunci din borcane si se continua fierberea lui atata timp cat este necesar.

La final, in fiecare borcanel se pune cate un ciorchine proaspat cules, se completeaza cu jeleu si se acopera fie cu celofan, fie cu un capac etans.
Se lasa sa se raceasca si se pune in camara la loc intunecos.


Pofta buna!