Site coolinaria.ro

Rata cu cirese


Desi pare a fi o reteta sofisticata prin alaturarea celor doua ingrediente principale - rata si ciresele - veti putea constata ca este usor de preparat, iar gustul este deosebit de interesant.

Rata cu cirese

Ingrediente:
  • 2 kg carne de rata
  • 1 kg cirese
  • 1 pahar cognac
  • 30 gr unt
  • 1 felie de bacon afumat
  • 1 lamaie
  • 1 fir de patrunjel
  • 1 fir de telina verde
  • 1 frunza de dafin
  • 1/2 legatura ceapa verde
  • 1 praf de sare si piper macinat
Mod de preparare:
Se prefera o rata mai frageda care se prepara mai repede.
Acesta se sareaza si pipereaza la interior.
Se pot prepara numai pulpe si piept si, in acest caz, cantitatea trebuie sa fie proportionala cu numarul de persoane de la masa.

Carnea bucati (pulpe si piept in cazul in care optati pentru varianta aceasta) se rumeneste la suprafata intr-o tigaie cu putin ulei si rozmarin, numai cateva minute.
Se introduce carnea intr-un vas cu putina apa in cuptor si se acopera cu folie de staniol sau capac potrivit.
Se tine in cuptor minimum 1h30, verificand din cand in cand nivelul apei.
In cazul in care apa a scazut, se mai adauga cate o cana cu apa fierbinte (daca se pune apa rece peste carnea fierbinte, aceasta se intareste).
Se intoarce carnea pentru a fi bine patrunsa.
Se incearca cu o furculita si, daca aceasta patrunde cu usurinta, inseamna ca friptura este gata.
In loc de apa, se poate adauga supa fierbinte, concentrata, din legume sau de pasare.

Cat timp carnea este in cuptor pregatim ciresele.
Acestea se spala, se curata de codite si li se scot samburii.
Apoi, intr-o tigaie se pune untul sa se inmoaie, iar peste el se pun ciresele.
Se inabusa la foc redus cca 3 min, se sting cu cognac, se adauga si piperul.

Dupa ce carnea s-a patruns bine, se scoate din cuptor.
Sosul cireselor se scurge intr-un alt vas si se combina cu sosul pe care l-a lasat carnea de rata in vasul din cuptor.
Acest sos se omogenizeaza si se asezoneaza dupa gust.

Cand este servita, carnea se asaza la masa pe un platou inconjurata de ciresele inabusite, foarte fierbinti, iar sosul se aduce fierbinte in sosiera.


Pofta buna!