Site coolinaria.ro

Cotlet de porc la gratar cu sos de cafea



Cotlet de porc la gratar cu sos de cafea

Ingrediente:
  • Pentru 4-6 portii:
  • 1 kg cotlet de porc dezosat
  • 1 lingura sare
  • 1 lingurita piper proaspat macinat
  • Pentru sosul de cafea
  • 150 ml cafea concentrata sau espresso, neindulcit
  • 200 ml ketchup
  • 125 ml otet de cidru
  • 100 gr zahar brun
  • 1 ceapa mare tocata fin
  • 2 catei de usturoi
  • 1/2 lingurita chimen
  • 3 ardei iuti proaspeti
  • 2 linguri mustar iute amestecat cu 1 lingura de apa fierbinte
  • 2 linguri sos Worcestershire
  • 2 linguri boia iute de ardei
Mod de preparare:
Se prepara sosul care va marina carnea.
Espresso-ul se amesteca cu ketchup, otet, zaharul brun, ceapa, usturoi, ardeiul iute tocat marunt, mustar, sosul Worcestershire, chimen si boiaua de ardei iute. Amestecul de condimente se pune intr-un vas la foc redus, timp de 10-15 min.

Se da deoparte, se amesteca bine cu ajutorul unui mixer vertical pentru a-l omogeniza si se lasa sa se raceasca.
Sosul se poate pastra in frigider pana la doua saptamani.
Se pune 1 l de apa intr-un vas mai adanc. Se adauga sarea si se amesteca pana aceasta se topeste.

Se introduc in acest vas cotletele de porc, se acopera cu o farfurie pentru a fi bine cuprinse de apa si se pun la rece, in frigider pentru minimum 12 ore, dar nu mai mult de 24 de ore.
Dupa aceasta perioada, cotletele se scot din saramura si se tamponeaza cu servete din hartie absorbante.

Gratarul se incinge bine (fie se pregateste in aer liber, fie in bucatarie). Cotletele se presara dupa gust cu putina sare si piper proaspat macinat. Se frige fiecare cotlet pe fiecare parte dupa ce au fost unse cu sos pe baza de cafea.
Daca feliile de carne sunt ceva mai groase, acestea se lasa putin mai mult pe gratar. Se lasa sa se caramelizeze usor pe fiecare parte.

Friptura se serveste pe un platou, cu sos suplimentar alaturi si o garnitura la alegere.


Pofta buna!