Site coolinaria.ro

Pateuri cu foitaj - Giruete picante



Pateuri cu foitaj - Giruete picante

Ingrediente:
  • 1 pachet 800g aluat foitaj congelat (sau un "cub" cu foitaj deja impartit in patrate)
  • 275 g branza topita (sau mozzarela, cascaval afumat)
  • 275 g sunca presata (sau salam picant uscat, salam Victoria, etc)
  • piper, sare daca mai este cazul
  • 1 galbenus de ou batut, pentru uns si eventual un pic de cascaval ras prin razatoarea mare, pt.decor
Mod de preparare:
Se scoate aluatul din congelator si se lasa la decongelat (o noapte in frigider, sau circa 2 ore la temperatura camerei; in nici un caz nu se va decongela la microunde sau alta metoda).

In functie de cum se prezinta aluatul, se mai intinde eventual putin pe planseta cu un sucitor si se taie in patrate cu latura de aproximativ 10 cm (ar trebui sa rezulte cam 18 patrate de aluat).
Eu pentru pateuri utilizez aluat deja portionat in patrate asupra caruia nu mai intervin deloc.

Umplutura se obtine amestecand branza rasa cu sunca presata taiata in cubulete foarte mici (sau chiar data prin razatoare).
Se "framanta" bine cele 2 ingrediente pe care le condimentez cu piper si, daca mai este necesar, adaug si un praf de sare.
Se imparte umplutura rezultata pe patratelele de aluat, care apoi se impacheteaza ca in imagine (pentru a nu se desface la copt, in colturile unite se infige cate o scobitoare).

In tava de copt se asterne hartie de copt si se asaza pateurile la ceva distanta unul de celalalt (cele 18 pateuri intra in 2 tavi de cuptor).
Se ung usor cu oul batut (cu o pensula de patiserie) si eventual se presara foarte putin cascaval pe deasupra.
Daca nu introduceti imediat in cuptor, tavile se pastreaza la rece in frigider.

In cuptorul bine incins se introduce tava pe raftul din mijloc sau pe cel de sus si, dupa 10 minute de coacere la foc iute, se da focul ceva mai mic.
Cam in maxim 25 minute ar trebui sa fie gata (in functie de cuptor).

Se scoate tava din cuptor si se acopera imediat cu un servet de bucatarie.
Pateurile se servesc atat calde, cat si reci sau reincalzite usor.


Pofta buna!